21 Април, 2021
0.0179

Алкалоид ги израдува акционерите и пазарот: Дивиденда од 360 денари по акција, 11 отсто повисока од лани

Објавено во: Финансии 05 Март, 2021

Одлична вест за акционерите на „Алкалоид“ и за пазарот на капитал во земјава. Компанијата која е една од најуспешните во земјава ќе дели дивиденда од 400 денари по акција во бруто износ или 360 денари нето. Оваа сума е за дури 11 отсто повисока од дивидендата која друштвото ја подели лани. Имено, минатата година нето дивидендата по акција изнесуваше 324 денари или 360 денари во бруто износ.

Поделбата на дивидендата е предлог одлука на закажаното акционерско собрание кое ќе се одржи на 5 април годинава.

Во дивидендниот календар стои дека последен датум на тргување со право на дивиденда за 2020 година е 20.04.2021 година. Прв датум на тргување без право на дивиденда за 2020 година е 21.04.2021 година.

Исплатата на дивидендата за 2020 година ќе започне од 19 мај годинава.

Компанијата лани оствари добивка од близу 19 милиони евра, што е раст од 15 отсто во однос на лани, Во текот на минатата година реализирани се и 210 нови вработувања.

Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари-декември 2020 година, продажбите достигнуваат 9.188.259.186 денари, што е за 9 отсто повеќе во споредба со истиот период од минатата година. Вкупните консолидирани продажби, пак, достигнуваат 12.132.328.349 денари, што е исто така за 9 проценти повеќе во споредба со истиот период од минатата година.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст