06 Јули, 2020
0.0596

ТРОЕН ШОК ЗА МЛАДИТЕ: Пандемијата ги остави без работа

Објавено во: Економија, Корона Вирус 01 Јуни, 2020

Пандемијата им предизвика троен шок на младите, кои освен што изгубија работа, не можат ниту да се образуваат или да следат настава. 

Повеќе од едно на секои шест млади лица останало без работа поради коронавирусот. 

Работното време на оние што останале вработени е намалено за 23 проценти, покажуваат податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ).

Младите луѓе се несразмерно погодени од пандемијата. Ова зголемување на невработеноста кај младите луѓе од февруари досега повеќе ги погодува младите жени за разлика од младите мажи.

Во државите каде има  засилено тестирање и следење, просечното намалување на работните часови е дури до 50 проценти.

Северна и Јужна Америка (13,1 проценти) и Европа и Централна Азија (12,9 проценти) ги претставуваат најголемите загуби во работни часови.

Развиените економии трпат сериозен пад, или се во рецесија, 

Над 55.000 луѓе во Македонија може да западнат во сиромаштија, прогнозираат од Светската банка. 

Во светот 60 милиони луѓе ќе бидат екстремно сиромашни поради пандемијата. 

Можеби ќе ве интересира

ВО ПЕНЗИЈА КОГА ЌЕ ЗАВРШИ ПАНДЕМИЈАТА: Дел од највозрасните здравствени работници се уште во првите редови против вирусот

ВО ПЕНЗИЈА КОГА ЌЕ ЗАВРШИ ПАНДЕМИЈАТА: Дел од највозрасните здравствени работници се уште во првите редови против вирусот

Следи ли мега распродажба на илјадници квадрати деловен простор на улица „Македонија“?

Следи ли мега распродажба на илјадници квадрати деловен простор на улица „Македонија“?

МАПАС со добивка и приходи како да е приватен пензиски фонд

МАПАС со добивка и приходи како да е приватен пензиски фонд

Проверете дали сте добиле 100.000 денари: Извлечени добитниците на МојДДВ

Проверете дали сте добиле 100.000 денари: Извлечени добитниците на МојДДВ

И препакувана морска риба е македонски производ

И препакувана морска риба е македонски производ

Ампева: Државата давала субвенции, газдите не им исплатувале плата на текстилните работници

Ампева: Државата давала субвенции, газдите не им исплатувале плата на текстилните работници

Порасна минималецот: Од месецов повисока плата

Порасна минималецот: Од месецов повисока плата

ПАНДЕМИЈАТА ГИ ОСТАВИ БЕЗ РАБОТА: Повеќе од 3.500 невработени имаме во јуни

ПАНДЕМИЈАТА ГИ ОСТАВИ БЕЗ РАБОТА: Повеќе од 3.500 невработени имаме во јуни

ВО КРИЗА ПОРАДИ ПАНДЕМИЈАТА: Руската економија е на колена

ВО КРИЗА ПОРАДИ ПАНДЕМИЈАТА: Руската економија е на колена