16 Октомври, 2021
0.0217

Генерали инвестментс: Насоката на пазарите е диктирана од очекувањата за нивото на каматните стапки

Објавено во: Финансии 01 Септември, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Неделата богата со содржина е зад нас, но нема големи промени на пазарите на капитал. Многу очекуваниот состанок на централните банкари во Џексон Хол е зад нас. Резултатот беше мало изненадување за економистите и инвеститорите, бидејќи очигледно лабавата монетарна политика ќе продолжи и зголемување на каматните стапки сè уште не е на повидок. Пазарот одговори со нови рекорди. Економските показатели продолжуваат да забавуваат по силниот раст во последните месеци, но досега остануваат силно на позитивна територија во САД и Европа. Она што загрижува се најновите податоци од Кина, каде индустријата едвај се држи до позитивната зона, додека услугите смело се во зоната на намалување, што заедно доведуваат до намалување на економијата. Особено загрижувачки се навистина слабите податоци од услужниот сектор, што се втори најлоши по ред откако се почна со мерење на овие податоци. Лошиот резултат може да се припише на ограничувањата заради „Ковид-19“ пандемијата во последниот период, но трендот се должи и на намалената ликвидност што ја започна централната влада летото. Очигледно, „Ковид-19“ сè уште нема да „исчезне“, бидејќи пандемијата се интензивира во Европа и САД, кои се спротивставуваат на затворањето на јавниот живот од минатата година, и покрај забрзаната вакцинација. Но, стравовите и ограничувањата ќе го забават закрепнувањето и ќе ги влошат прогнозите, што најверојатно нема да биде вклучено во сегашните нивоа на пазарот. Ова е исто така веројатно една од причините зошто централните банкари инсистираат на многу опуштена монетарна политика. Пандемијата продолжува да предизвикува проблеми во логистичките синџири, со зголемување на цените на стоките и готовите производи. Зголемена инфлација, иако централните банки продолжуваат да ја означуваат како минлива, може да се очекува барем во следните 6 месеци. Ова е индицирано од индивидуални селективни информации што доаѓаат од светот. ПВЦ или домашна пластика повторно ќе поскапи за 5-7% во септември, иако во последните 4-5 месеци се зголеми за повеќе од 30%. Цените на електричната енергија и гасот се на рекордно ниво во Европа. Само денес, цената на купоните CO2 надмина рекордна вредност од 60 евра. Населението, не само во Европа, туку и во целиот свет, може да се подготви за многу повисоки цени за електрична енергија, греење, собирање ѓубре, итн. Цените на храната, исто така, продолжуваат да растат, а во последните недели тие сè повеќе се рефлектираат во крајната цена во продавниците и рестораните. Затоа, инфлацијата останува горливо прашање и на што треба да се внимава во наредните недели и месеци. Геополитичката ситуација по американското повлекување од Авганистан останува комплицирана, бидејќи целиот свет го гледа потегот како капитулација на САД и зајакнување на моќта, особено на Кина. Кина продолжува да ги менува правилата за работа на компаниите преку мерки. Во понеделникот беа донесени нови мерки кои им овозможуваат на малолетниците само три часа компјутерски игри неделно, со државна контрола. Позитивно е што ќе усвојат ново антимонополско законодавство, но тоа ќе има негативно влијание врз големите технолошки компании. Она што исто така ќе влијае на нашиот секојдневен живот е целосна забрана за увоз на ѓубре, особено пластика, која Европа исто така масовно ја извезува во Азија. Настаните од минатата недела на тој начин покажуваат дека не очекува многу интересна есен.

Пазарите на капитал продолжуваат да поставуваат нови рекорди во услови на ниски каматни стапки и многу лабава монетарна политика. Очигледно, сепак, централните банкари ги изненадија инвеститорите, бидејќи тие позитивно одговорија на петочната прес -конференција на ФЕД. Најпозитивниот одговор беше во технолошката индустрија, бидејќи очекувањата беа највоздржани овде. Но, позитивниот одговор беше доста широк и општ. Инвеститорите направија помала ротација од поодбранбените индустрии, како што е здравството, назад кон акциите со побрз раст. Дополнителен интерес привлекоа и компаниите за материјали и енергија, бидејќи продолжувањето на лабавата политика значи повисока инфлација, што го потврдува скокот на цените на нафтата на околу 70 долари за барел. Доларот исто така загуби дел од својата вредност во оваа приказна, новото ниво на рамнотежа е околу 1,18 долари за евро, но сè на се не донесе голем шок на пазарите. Ликвидноста продолжува да ги турка главните индекси на повисоко ниво, и иако пазарот изгледаше уморен пред неколку недели, бидејќи индексите беа зголемени само од неколку големи имиња, по состанокот на централните банкари, базата повторно се прошири, давајќи му на растот посилна основа. Но, вредностите остануваат многу високи и пазарот е историски многу скап, што бара претпазливост. Веќе некое време не сме виделе корекција од 10%, а наесен ризикот од корекција се зголемува. Поголеми промени на пазарите се предизвикани од промените диктирани од кинеската политика. Минатонеделното оздравување е веќе заборавено, бидејќи новите мерки ги оптоваруваат главно големите и технолошките компании, кои се најсилно застапени во главните индекси. Тешко е да се зборува за крајот на сите овие промени во правилата во овој момент, така што инвеститорите остануваат многу пасивни и чекаат капитулација на пазарот. Не се забележаа некои поголеми промени на пазарот на обврзници. Цените на обврзниците благо паднаа, приносите благо пораснаа, но американската 10 -годишна обврзница останува на 1,27%, а германската обврзница на околу -0,44%. Сепак, обврзниците со заштита од инфлација добија одредена привлечност, особено кај инвеститорите кои проценуваат дека инфлацијата ќе биде повисока отколку што очекува пазарот.

Совети за инвеститорите:

Насоката на пазарите е диктирана од очекувањата за нивото на каматните стапки и ликвидноста обезбедена од централните банки. Очекувањата за инфлација остануваат високи и повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста. Пандемијата останува најголемата непозната, геополитика или она што се случува во Кина го додава својот удел во промените на пазарот. Акциите на компаниите од областа на технологијата, е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот базиран на долгорочни трендови, така што тие остануваат атрактивни, но пониските прогнози со најновите резултати во комбинација со високите вредности ги намалија очекувањата за раст. Со високите вредности, геополитичките тензии и несигурните идни политики на централната банка, инвеститорите остануваат претпазливи и акциите нестабилни. Несигурноста во технолошкиот сектор и азиските пазари се воспостави со мешањето на кинеските власти во економијата и самата структура и правила на пазарот. Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени за инфлациските очекувања се мизерни, главно негативни, и заедно со негативните банкарски приноси, тие продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите главно да инвестираат во акции и недвижен имот. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет и препорачливо е портфолиото да се подели на различни класи, меѓу акции, обврзници или пари. Инвестициите надвор од технолошкиот сектор остануваат атрактивни поради пониските вреднувања и различната динамика на развој на индустријата. Тежината во форма на индивидуални учества треба да ја претставуваат индустриите кои подобро би ја преживеале кризата и каде вреднувањата не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), делови од индустријата, поради инфраструктурни стимули и транзиција кон „зелена“ енергија. Сепак, можеме да додадеме селективна индустрија со тесна и широка потрошувачка. Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, за САД потребна е поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и на тој начин пазарите во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за пократкорочните инвеститори бидејќи тешко е да се предвиди деловното работење. За трпеливи долгорочни инвеститори, поради поволните вреднувања, се појавуваат одредени можности за инвестирање. За мал дел од портфолиото, добрите дивидендни приноси и привлечните вреднувања ја одржуваат атрактивноста на нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа. Енергијата и материјалите и повеќе шпекулативните финансии, особено банките, остануваат како заштита од инфлација, особено ако инфлацијата ги надмине очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели за штедење треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголем износ истиот треба да го распоредат во подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, електронската трговија, работата од дома, почистата енергија, работењето во согласност со општествените норми и почитувањето на таканаречените препораки за ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусот на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

ИНФЛАЦИЈАТА СЕ ОЧЕКУВА ДА „СПЛАСНЕ“ ДУРИ ИДНАТА ГОДИНА - средба на гувернерката Бежовска со шефицата од ММФ

ИНФЛАЦИЈАТА СЕ ОЧЕКУВА ДА „СПЛАСНЕ“ ДУРИ ИДНАТА ГОДИНА - средба на гувернерката Бежовска со шефицата од ММФ

ИНТЕРВЈУ ДАМЈАНОВИЌ: Во вкупниот број трансакции учествуваат околу 5.000 правни и физички лица, од нив 550 се редовни инвеститори

ИНТЕРВЈУ ДАМЈАНОВИЌ: Во вкупниот број трансакции учествуваат околу 5.000 правни и физички лица, од нив 550 се редовни инвеститори

ГУВЕРНЕРКАТА БЕЖОСКА: Ќе има ревидирање нагоре на стапката на инфлација, но тој раст нема да биде драматичен

ГУВЕРНЕРКАТА БЕЖОСКА: Ќе има ревидирање нагоре на стапката на инфлација, но тој раст нема да биде драматичен

Обезбедете низа поволности со картичката за лојалност на Кроациа Осигурување-Живот

Обезбедете низа поволности со картичката за лојалност на Кроациа Осигурување-Живот

КАКО ДА СЕ СПРЕЧИ ФИНАНСИСКА КРИЗА И ДА СЕ ЗАЧУВА СТАБИЛНОСТА - власта крои закон за навреме да се „скенираат“ ризиците

КАКО ДА СЕ СПРЕЧИ ФИНАНСИСКА КРИЗА И ДА СЕ ЗАЧУВА СТАБИЛНОСТА - власта крои закон за навреме да се „скенираат“ ризиците

ИНТЕРВЈУ ЃУРЃОВСКА, ПРОКРЕДИТ БАНКА: Штедењето треба да е што поавтоматизирано

ИНТЕРВЈУ ЃУРЃОВСКА, ПРОКРЕДИТ БАНКА: Штедењето треба да е што поавтоматизирано

15 години работа на вториот столб: Обезбедуваме услови за зајакнување на индивидуалните заштеди на членовите на пензиските фондови

15 години работа на вториот столб: Обезбедуваме услови за зајакнување на индивидуалните заштеди на членовите на пензиските фондови

БЕСИМИ НА ГОДИШНИТЕ СРЕДБИ НА ММФ И СВЕТСКА БАНКА - нема да се оди во Вашингтон, состаноците се онлајн

БЕСИМИ НА ГОДИШНИТЕ СРЕДБИ НА ММФ И СВЕТСКА БАНКА - нема да се оди во Вашингтон, состаноците се онлајн

Шест банки досега вклучени во кредитно-гарантната шема преку РБСМ

Шест банки досега вклучени во кредитно-гарантната шема преку РБСМ