07 Јуни, 2020
0.0518

СЛАВЕВСКИ: Секоја институција во јавниот сектор одделно да направи кратење

Објавено во: Економија, Корона Вирус 01 Април, 2020

Екс министерот за економија и професор, Трајко Славевски, смета дека предложените мерки на Владата поради кризата со епидемијата на коронавирусот треба да се преиспитаат со цел да се намали ударот врз граѓаните и стопанството. 

Вели дека тие се недоречени и конфузни.

Прашува колку претпријатија и вработени ќе ги задоволат поставените услови и критериуми за користење на мерката поддршка во износ на минималната плата.

Нашите процени се дека бројот на лица што ќе имаат можност да ја користат оваа мерка ќе биде многу мал. Нема да може да ја користат фимите и вработените во најпогодените сектори, каде што помошта на државата е најпотребна. Тоа се дејностите за сервисни услуги со храна и сместување (секторот уготителство и туризам), каде што, според последните податоци од Државниот завод за статистика, се ангажирани речиси 33.000 вработени. Кон ова треба да се придодадат големиот број вработени во трговијата, кои моментно не работат. Исто така, во мерките не видовме помош и поддршка на самовработените и за занаетчиите. Тие се соочуваат со големи проблеми и ставаат клуч на врата. Владата предлага поддршка на претпријатијата од приватниот сектор за исплата на плати почнувајќи од април, кои во џебовите на граѓаните треба да стигнат во текот на првата половина од мај, а економската криза предизвикана од ширењето на новиот коронавирус наголемо ја пустоши македонската економија. Во моментот десетици, ако не и стотици илјади граѓани, се загрижени дали ќе имаат средства за живот во април затоа што илјадници компании престанаа со работа“, вели Славевски.

Нивниот  предлог е субвенциите за исплата на плати кај погодените сектори од кризата во висина од 50 отсто од бруто-платата или 70 до 80 отсто од нето-платата да се покриваат од државниот буџет уште со исплатата на мартовската плата. Велат дека роковите за исплата на платите за март веќе течат. 

„Денеска сме 1 април, а 15 април е крајниот законски рок. Препорачуваме да се направи итна прераспределба на средствата во државниот буџет. Повеќе средства за здравството, а помалку за непродуктивни трошења. Секоја институција во јавниот сектор одделно да направи кратење на непродуктивните средства по конта и тие јавно да ги објави со цел потврдување (или не) на искрените намери на оваа Влада во насока на заштеди во буџетот. Ова да го направат и акционерските друштва во целосна државна сопственост и јавните претпријатија на централно и локално ниво. Препорачуваме забрзување во извршување капитални проекти за кои е обезбедено финансирање, а со цел да се зголеми економската активност“, порача Славески.

Поради корона кризата приходите во буџетот годинава ќе паднат меѓу 20 и 40 отсто отсто, а тоа ќе доведе до дупка меѓу 700 милиони евра и 1,3 милијарди евра, покрај првично планираниот дефицит од 300 милиони евра, соопшти министерката за финансии Нина Ангеловска. 

Премиерот Оливер Спасовски вечера го презентираше сетот мерки. 

Можеби ќе ве интересира

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа