19 Ноември, 2019
0.0191

ШВАЈЦАРЦИТЕ СО НАЈДЛАБОК ЏЕБ: Пресметано е колку пари имаат Македонците

Објавено во: Економија 07 Ноември, 2019

Швајцарците се најбогати, а Македонците се меѓу едни од најсиромашните народи. 

Секој Македонец има 25.700 долари, Словенецот поседува по 122.000 долари, а Швајцарците се најбогати во Европа.

Меѓу соседите и земјите од поранешна Југославија најдобро позиционирани се Словенија со 122.508 долари и Хрватска со 62.804 долари. Жителите на Црна Гора имаат 53.484 долари, Босанците имаат 27.873, a Србите 25.046 долари.

Најбогати се жителите на Швајцарија со 564.653 долари по човек. Зад нив се Исланд со 380.868 долари, Луксембруг со 358.003 и Данска со 284.022 долари по лице. Богати се и Малтежаните со 143.566 по лице, а жителите на Монако располагаат со 218.321 долар по лице. 

Credit Suisse“ во десетто издание на нивниот „Глобален извештај за богатството“ за 2019 година, ги рангираше европските држави, односно направи список на земји со „износот на богатство“ по возрасно лице.

На дното на листата се Украина со 8.792 долари, Грузија со 12.609 и Молдавија со 12.804 долари.

Можеби ќе ве интересира

Колку пари ќе се потрошат за реконструкција на патишта во 80 општини?

Колку пари ќе се потрошат за реконструкција на патишта во 80 општини?

НОВИНА ВО ЗAКОНОТ: Се укинува сметко-потврдата како задолжителен документ

НОВИНА ВО ЗAКОНОТ: Се укинува сметко-потврдата како задолжителен документ

ПЛАТИТЕ ПОРАСНАЛЕ: Најмногу заработуваат програмерите

ПЛАТИТЕ ПОРАСНАЛЕ: Најмногу заработуваат програмерите

Бизнисмените и Владата ќе креираат амбиент за поддршка на иновативни концепти, решенија и технологии

Бизнисмените и Владата ќе креираат амбиент за поддршка на иновативни концепти, решенија и технологии

Во земјава 12 отсто граѓани немаат ниту за храна

Во земјава 12 отсто граѓани немаат ниту за храна

РКЕ доби пофалби од Енергетската заедница

РКЕ доби пофалби од Енергетската заедница

Топлификација ја контрира Владата за ТЕ-ТО

Топлификација ја контрира Владата за ТЕ-ТО

УТРИНСКИ ФОКУС: Владата да го почитува ставот на ММФ, ама да не ги слуша слепо нивните совети

УТРИНСКИ ФОКУС: Владата да го почитува ставот на ММФ, ама да не ги слуша слепо нивните совети

Буџетот на Комсија на 25 ноември, опозицијата ќе „нападне“ со амандмани

Буџетот на Комсија на 25 ноември, опозицијата ќе „нападне“ со амандмани