22 Септември, 2021
0.0231

Од коронавирусот на удар приватните компании, во предизборие малку може да им се помогне

Објавено во: Економија 11 Март, 2020

Малку ќе биде изводливо Владата да носи одлуки за даночни олеснувања и каква било помош за фирмите кои ќе имаат некакви последици од мерките и ограничувањата поради ширењето на коронавирусот. Клучна причина за тоа е предизборието, односно Македонија сега нема функционален парламентарен состав кој би носел законски измени за какви било мерки. Владата е техничка и носи одлуки кои имат важност, но за мерките кои се бараат ќе има потреба и од промени на законите што сега е малку изводливо. Приватните компании денеска реагираат дека почнале да чувствуваат дека ќе имааат негативни последици од ширењето на заразата и од преземените и други евентуални мерки. Данела Арсовска од Сојузот на стопански комори вели дека на приватниот сектор може да му се помогне на различни начини, преку одвојување средства во Буџетот, привремено ослободување или одложување на плаќањата на даночните обврски или преку поволни кредитни линии и можности за репрограмирање на обврските кои би ги овозможиле институциите и банките.

-Не треба да се дозволи компаниите да не можат да ги остварат планираните активности особено оние кои имаат производни процеси поврзани со извоз во земји кои ни се традиционални трговски партнери, вели Арсовска.

Фактор праша во Министерството за финансии дали е возможно на компаниите  да им се помогне на каков било начин, па најавениот одговор ќе го објавиме кога ќе биде испратен. Познавачите ги потенцираат како примери олеснувањата кои Италија им ги даде на фирмите во време кога земјата остана во целосна изолација поради ширењето на коронавирусот. Впрочем во Италија има даночни олеснувања и други дирекни стимулации за помош на фирмите кои трпат загуби од наметнатата криза. Слични мерки има и во САД, Германија, Словенија

Макеоднската влада вчера соопшти дека ги затвора училиштата и другите воспитно образовни установи, а по еден родител на деца под 10 години не треба да оди на работа. Самото преполовувањ ена работната сила ќе има влијание на компаниите. МНогу сектори секако се и директно погодени - најмногу туристичките агенции, а туризмот ќе страда навистина. 

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Белорусија купи компири од Македонија затоа што нивните биле скапи

Белорусија купи компири од Македонија затоа што нивните биле скапи

КАКОВ РАСПЛЕТ ЌЕ ИМА ЗА ТАРГЕТ ГРУП: Обвинителството е на потег

КАКОВ РАСПЛЕТ ЌЕ ИМА ЗА ТАРГЕТ ГРУП: Обвинителството е на потег

ЌЕ ИМА ПЕНЗИИ ОД ИДНИОТ ВТОРНИК - еве по кој редослед ќе се исплатуваат

ЌЕ ИМА ПЕНЗИИ ОД ИДНИОТ ВТОРНИК - еве по кој редослед ќе се исплатуваат

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата