27 Февруари, 2021
0.0298

МАЛEШЕВИЈА: Добар род на аронија и слива, еве колку може да заработите

Објавено во: Македонија, Агробизнис 21 Септември, 2020

Во Беровско, оваа година има добар род на аронија и слива, но берачи многу тешко се наоѓаат, раскажуваат производителите.

Овоштарите велат дека поради пандемијата, иселувањето, но и поради тоа што стандардот расте, граѓаните тешко се нафаќаат за сезонска работа и сметаат дека дневниците се ниски. Од друга страна, производителите не се во можност да платат повеќе, бидејќи и тие се обременети со високи трошоци. Зависно од големината на плантажата, некаде бербата завршува за 3 дена, некаде за 10 дена, но ако некој сериозно се зафати да работи во сезона, за еден месец според производителите на овошје ќе заработи повеќе од минимална плата.

„Луѓето се пресметуваат, или со една нога веќе се надвор од државата, и размислуваат дека во странство повеќе ќе заработат. Работници многу тешко се наоѓаат, дури и ако се работи за неколку часа да ни се помогне. Ако работата се заврши брзо, ефикасно и квалитетно, ние знаеме да дадеме и бонус. Во Берово е тешко да се најдат берачи, а доаѓаат луѓе организирано од Кочани и Штип. Но, добри берачи ако се работи за слива денес можат да заработат и по 2.000 денари. Кога се береше шумска јагода, искусните берачи си го знаат теренот, и многу зависи од родот, дали има род и дали ќе се исплати. Ако нема род, едноставно одењето  во шума го сметаат за губење време и малтретирање. Аронијата оваа година е добра, а сливата има одличен род“, раскажува Емилија Пехчевска од Берово.

Пацка Чамовска од истиот град  објаснува дека таа поседува 100 садници аронија, така што со сопругот и со најблиските успеваат да го соберат родот, но другите се мачат да најдат работници.

„Другите имаат проблеми да ја оберат аронијата, а ние сме пензионери и со помош на роднини успеваме да ја завршиме работата“, вели таа.

Весна Севдинска, агроном од Берово објаснува дека оваа година во летото имаше дождови, и немаше штетници поради што годината е родна.

„Луѓето ангажираат работници од околните села, иако аронијата веќе се бере и со машина, но и неа треба да ја ослужуваат неколку луѓе, секако треба работна рака“, вели Свединска.

Проблемот со немање на работна сила за работа во поле и на плантажи трае последните години.

Со истиот проблем се соочуваат јаболкарите и тутунарите, кои се плашат дека дел од родот ќе им остане на нива.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Од понеделник ќе се попишуваат иселениците, вработените во ДКП, затворениците и бездомниците

Од понеделник ќе се попишуваат иселениците, вработените во ДКП, затворениците и бездомниците

Христијан Мицкоски заразен со коронавирусот

Христијан Мицкоски заразен со коронавирусот

Ангелов: Скандирањето „УЧК“, „Етничка Албанија“ и каменувањето на полицајците не водат кон помирување

Ангелов: Скандирањето „УЧК“, „Етничка Албанија“ и каменувањето на полицајците не водат кон помирување

Во последниот квартал лани се родиле 4.935 деца

Во последниот квартал лани се родиле 4.935 деца

Денес уживајте во убавото време, утре ќе имаме за 10 степени пониски температури

Денес уживајте во убавото време, утре ќе имаме за 10 степени пониски температури

Филипче за Јота: Верувам дека ќе се избори и ќе закрепне иако повредата е многу сериозна

Филипче за Јота: Верувам дека ќе се избори и ќе закрепне иако повредата е многу сериозна

БРЗ ТЕСТ ЌЕ ИМА И ЗА КАМИОНЏИИТЕ: Воведени се нови мерки за влез во Грција

БРЗ ТЕСТ ЌЕ ИМА И ЗА КАМИОНЏИИТЕ: Воведени се нови мерки за влез во Грција

Во земјава се дијагностицирани 101.762 случаи на коронавирус

Во земјава се дијагностицирани 101.762 случаи на коронавирус

ЌЕ СЕ ИЗНЕНАДИТЕ: Колку стогодишници живеат во Македонија?

ЌЕ СЕ ИЗНЕНАДИТЕ: Колку стогодишници живеат во Македонија?