25 Април, 2024
0.0258

СТРАНЦИТЕ ЌЕ ТРЕБА ДА ТРОШАТ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Грција размислува за промена на условите за „златната виза“

Објавено во: Финансии, Балкан 26 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Грција е една од последните преостанати земји во Европа која нуди таканаречени златни визи.

Станува збор за контроверзна програма за добивање виза за престој преку инвестиции, која им овозможува на богатите странци да го „купат“ правото на долгорочен престој во земјата.

Загриженоста за безбедноста и зголемената инфлација доведоа многу земји од ЕУ да ги укинат златните визи во последниве години. Грција ја започна својата програма во 2013 година за време на 10-годишната финансиска криза во земјата.

Визите беа наменети да внесат пари во земјата за време на колапсот на пазарот на домување. Тие им овозможуваат на граѓаните од трети земји кои купуваат недвижен имот со одредена вредност и стануваат привремени жители.

Првично, инвестицијата во недвижен имот од 250.000 евра или повеќе може да обезбеди петгодишна дозвола за престој во Грција, која би можела да се претвори во државјанство по седум години. Сепак, минатата година загриженоста за зголемените цени на куќите ја натера владата да го зголеми прагот на 500.000 евра во некои делови на Атина, Миконос, Санторини и Солун, пишува Euronews.

Сега тој праг може да се искачи уште повисоко до 800.000 евра, според премиерот Киријакос Мицотакис.

Зошто Грција го зголемува прагот за инвестирање во златна виза?

Иако златна виза за Грција може да се добие и преку инвестиција од 400.000 евра во државни или приватни обврзници и акции, купувањето на недвижен имот е најпопуларниот пат до престој преку инвестиции. Новиот горен инвестициски праг за недвижен имот ќе се применува во областите кои се соочуваат со недостиг на станови и притисок врз цените на киријата, изјави Мицотакис во парламентот минатата недела.

Кириите се зголемени за 40 отсто од 2018 година, призна тој, а околу седум отсто од сите продажби на недвижности во Грција во последните години се поврзани со златната виза.

„Зголемувањето на продажните цени достигна точка каде што постојаните жители под нивните сегашни економски услови не можат да купат дом за да ги задоволат своите станбени потреби“, рече Темистоклис Бакас, извршен директор на националната мрежа Е-Реал Естејтс.

„Поточно, од 2017 година до вториот квартал на 2023 година е забележан раст од 71 процент на продажните цени на новоизградените куќи во Атика, што истовремено ги влече надолу продажните цени на постарите имоти. Во делови од земјата каде домувањето не е под притисок , прагот може да остане на 250.000 евра“, додаде Мицотакис.

Целта на повисокиот праг е да се влеат повеќе пари во Грција, а истовремено да се намали бројот на издадени златни визи.

Краткорочните изнајмувања за одмор вршат притисок врз ресурсите

Покрај зголемувањето на кириите и цените на имотот, престојот на Грција по инвестициска шема, според некои пресметки, ги оптоварува локалните услуги, како што е медицинската нега, особено ако имотите се издаваат за одмор преку платформи како што е Airbnb.

Сопствениците на имот на Golden Visa кои планираат да ги изнајмуваат своите домови во Грција затоа може да бидат принудени да нудат долгорочни закупи во иднина.

Некои активисти, сепак, бараат владата да оди чекор понатаму и да ги отстрани недвижностите како инвестициска опција во замена за златната виза. Сепак, програмата и носи значителен приход на грчката држава од 4,3 милијарди евра меѓу 2021 и 2023 година.

Претходното зголемување на прагот за инвестирање во златна виза предизвика наплив на купување имот

Додека владата има за цел да ја контролира сопственоста на странски имот во Грција со зголемување на инвестициите за златни визи, оваа најава може да има спротивен ефект.

„Во моментот кога владата најави можно зголемување на лимитот за инвестиции (2023 година), побарувачката за инвеститори во недвижности кои купуваат со цел да добијат златна виза се зголеми тројно. Конкретно, странските директни инвестиции во секторот на недвижности достигнаа две милијарди евра во 2022 година“, вели тој. Бакаш.

Како што се вели, Бакас го опишува зголемувањето на инвестициите во Golden Visa како „еднонасочна улица“, особено во областите каде побарувачката е голема.

Наместо тоа, тој би сакал програмата да се користи како развојна алатка во регионите во Грција кои имаат потреба од инвестиции и нови работни места.

„На пример, во Тесалија, која претрпе огромни штети од поплавите (2023 година), границата за инвестирање треба да биде 200.000 евра за следната година. А за да се избегне проблемот со станбениот фонд, таа да важи само за новоизградените имоти стари до пет години“, вели тој,

Слично на тоа, прагот може да се намали за оние кои инвестираат во мали села за да развијат туризам или да создадат студентски или прифатливи станови.

„Инвестициската програма „Златна виза“ не е лоша програма, едноставно не ја правиме како што треба“, вели Бакас.


Можеби ќе ве интересира

АМЕРИКА МОЖЕ ДА СЕ СООЧИ СО СТАГФЛАЦИЈА: директорот на JPMorgan Chase предупредува „економијата на САД се враќа на проблемите од 70-тите“

АМЕРИКА МОЖЕ ДА СЕ СООЧИ СО СТАГФЛАЦИЈА: директорот на JPMorgan Chase предупредува „економијата на САД се враќа на проблемите од 70-тите“

ВТОР МЕСЕЦ ПО РЕД ПАЃААТ - проесечната нето плата 39.276 денари, еве во кои сектори има најголемо намалување

ВТОР МЕСЕЦ ПО РЕД ПАЃААТ - проесечната нето плата 39.276 денари, еве во кои сектори има најголемо намалување

АКО ВЕЌЕ „ГЛАВАМ“ ВО БАНКА, БАРЕМ НЕКА БИДЕ ЗА ДА СИ КУПАМ СТАН - голем пораст на станбените кредити, еве колку должат граѓаните

АКО ВЕЌЕ „ГЛАВАМ“ ВО БАНКА, БАРЕМ НЕКА БИДЕ ЗА ДА СИ КУПАМ СТАН - голем пораст на станбените кредити, еве колку должат граѓаните

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо