26 Септември, 2020
0.0542

Што ги топи профитите: Значаен пад на приходите од данокот на добивка

Објавено во: Економија 05 Декември, 2019

Државата успеала да собере во буџетот над девет милијарди денари како приход од данокот на добивка од почетокот на годината до крајот на септември. Во овие девет месеци значи сумата изнесува околу 148 милиони евра. Сепак, на годишно ниво даночните приходи по овој основ се намалиле за над 21 процент. Имено анализа на кварталните податоци покажува дека годинава од данокот на добивка, споредено со истиот период, минатата година има помали остварувања па се поставуваат прашањата – кои компании имаат послаби добивки, кој сектор потфрли и каква ќе биде профитабилноста на домашните компании до крај на годината. 

Повеќето од овие одговори секако ќе се знаат најчисто следната година – ако се анализираат податоците по сектори и годинава исклучителни резултати има банкарскиот. Сепак показателите укажуваат дека годината може да заврши и полошо во однос на минатата и за овој сектор.

Податоците на Министерството за финансии покажуваат дека освен вкупниот пад на наплатениот данок на добивка, помалку пари се собрани и кај месечните аконтации односно за 10,6 проценти, пад има и кај даночните биланси за дури 33 проценти, а најдрастичен е падот кај задржаниот данок за странски правни лица или дури над 60 проценти. 

Единствено расте сумата собрана од данокот наплатен по основ на дивиденди и тоа за дури 64,5 проценти.

Фактор веќе пишуваше дека годинава за девет месеци од Макеоднија се излеле надвор над 200 милиони евра по оснив на исплатени дивиденди за странските акционери во домашните компании.

А.Т.


Можеби ќе ве интересира

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек