13 Јули, 2020
0.0216

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

Објавено во: Економија, Корона Вирус 04 Јуни, 2020

Eвропјаните помалку трошеле во месец април годинава. 

На месечно ниво ова е најголем пад по 1999 година, а на годишно ниво најголемо опаѓање по 2013 година. 

Ова може да се види од статистичките податоци. Продажбата на мало во еврозоната се намалила за 11,7 проценти.

Се намали куповната моќ скоро на сите производи, а тука спаѓаат и храната и пијалоците. 

Продажбата опадна за 11,7 проценти во април во однос на претходниот месец и за 19,6 проценти на годишно ниво, соопшти денеска агенцијата за статистика на Европската унија – Евростат.

Ова е најголемата стапка на опаѓање на месечно ниво во серијата статистички податоци на Евростат кои датираат од 1999 година 

Во април во многу европски земји имаше ограничување на движењето. 

Најголем пад на малопродажбата во 2013 година беше забележан во Шпанија, за 6,9  отсто, потоа во Cловенија 3,6, во Романија 3,1 отсто. 

Можеби ќе ве интересира

Во Македонија во мај само 838 туристи

Во Македонија во мај само 838 туристи

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список