12 Август, 2020
0.0171

Малопродажбата во Европа никако да заздрави

Објавено во: Свет 06 Август, 2013

Во Европската унија, во јули, прометот во малопродажбата пораснал за 0,1 посто на годишно ниво, додека пак, во еврозоната е намален за 0,9 посто, покажуваат најновите податоци на Евростат. Меѓу земјите-членки за кои имало податоци, во седум од нив е забележан пад на малопродажбата во однос на јули 2012 година, додека во 15 од нив малопродажбата пораснала. Најголем пад на малопродажбата е забележан во Шпанија, за 6,9 посто, потоа во Cловенија 3,6 посто, во Романија 3,1 посто. Најголем пораст на прометот, пак, е забележан во Луксембург, за 27,5 посто, Литванија 6,7 посто и Полска 5,5 посто. На месечно ниво, прометот во малопродажбата во 27-те земји-членки на ЕУ, во јули, паднал за 0,3 посто, а во еврозоната за 0,5 посто. Еврозоната е во најдолга рецесија од воведувањето на еврото во 1999 година, поради што, невработеноста во овој блок е рекордно висока, а домаќинствата имаат се помал приход расположлив за трошење. Поради тоа, веќе подолго време слабее потрошувачката, што негативно влијае и на економијата.  

Можеби ќе ве интересира

Во Кина вирусот стигнал од Еквадор

Во Кина вирусот стигнал од Еквадор

Вреќи со огномет имало во пристаништето во Бејрут?

Вреќи со огномет имало во пристаништето во Бејрут?

ВИРУСОТ ИМ СЕ ВРАТИ: Внесен е преку смрзната храна?

ВИРУСОТ ИМ СЕ ВРАТИ: Внесен е преку смрзната храна?

КРИЗА ВО БЕЛОРУСИЈА: Светлана Тихановскаја избега во Литванија

КРИЗА ВО БЕЛОРУСИЈА: Светлана Тихановскаја избега во Литванија

Се преселила во Норвешка и објасни зошто не сака да се врати дома

Се преселила во Норвешка и објасни зошто не сака да се врати дома

Да се спроведат масовни тестирања, бара Европската агенција за инфективни болести

Да се спроведат масовни тестирања, бара Европската агенција за инфективни болести

Eксперти открија што имало во пристаништето во Бејрут

Eксперти открија што имало во пристаништето во Бејрут

Русија денеска прва во светот ја регистрираше вакцината против коронавирусот, Путин ја објави веста

Русија денеска прва во светот ја регистрираше вакцината против коронавирусот, Путин ја објави веста

ОН: Либан две и пол недели без леб

ОН: Либан две и пол недели без леб