20 Октомври, 2020
0.0195

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

Објавено во: Економија 25 Септември, 2020

Платите во Јавното претпријатие за државни патишта освен тоа што во 2019 биле далеку над државниот просек, се зголемиле дополнително за 4.700 денари по вработен, вели годишниот извештај на независниот ревизор.

Бројот на работници останал ист и изнесувал 447 вработени, исто како и во 2018, но за истите биле поделени 25 милиони денари повеќе изминатата година.

Претпријатието кое гради магистрални, регионални и локални патишта прикажало околу 53.100 денари бруто плата по вработен, додека една година претходно таа била околу 48.400. Од друга страна просечната бруто-плата на национално ниво во текот на ланската година се движеше до 40.000 денари и се зголеми речиси незабележително.

Вкупните расходи за плати на вработените лани бил 285 милиони денари, или 25 милиони повеќе за една година. Во 2018 при ист број на вработени сумата била 260 милиони денари, а во 2017 овие трошоци биле 210 милиони денари, но тогаш имало само 386 вработени.

Претпријатието лани остварило пет милиони евра повеќе, а зголемени биле сите приходи - од патарини, акцизи и осигурување на возила.

Можеби ќе ве интересира

Кои се Кинезите кои се збогатија од корона кризата?

Кои се Кинезите кои се збогатија од корона кризата?

Пандемијата придонесе за скок на цената на златото

Пандемијата придонесе за скок на цената на златото

Мартенс со барање до македонската Влада: На германските инвеститори им треба предвидлива криза

Мартенс со барање до македонската Влада: На германските инвеститори им треба предвидлива криза

Ејуп Рустеми од Пошта на местото на Китанов во Државни патишта, денеска избор на директори

Ејуп Рустеми од Пошта на местото на Китанов во Државни патишта, денеска избор на директори

Huawei е подготвен да докаже дека нема закана за безбедноста од нивната мрежа

Huawei е подготвен да докаже дека нема закана за безбедноста од нивната мрежа

ТТК Банка предупредува на лажно претставување со злоупотреба на името на Банката

ТТК Банка предупредува на лажно претставување со злоупотреба на името на Банката

Се уште нема списоци за платежни картички на повидок, СДСМ вели дека законските измени ќе бидат наскоро

Се уште нема списоци за платежни картички на повидок, СДСМ вели дека законските измени ќе бидат наскоро

И во Македонија има спортски клубови што прават профити! Кои се тие?

И во Македонија има спортски клубови што прават профити! Кои се тие?

КОИ СЕ СТРУМИЧКИТЕ ФИРМИ ЗА КОИ ПРОГОВОРИ КОСТОВСКИ - од СДСМ велат: немаме ништо со лошото работење на Еуростандард

КОИ СЕ СТРУМИЧКИТЕ ФИРМИ ЗА КОИ ПРОГОВОРИ КОСТОВСКИ - од СДСМ велат: немаме ништо со лошото работење на Еуростандард