20 Октомври, 2020
0.0202

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек

Објавено во: Економија 25 Септември, 2020

Просечната бруто-плата во Јавното претпријатие за државни патишта за една година се зголемила за 4.700 денари а бројот на работници останал ист. Ова е далеку повеќе од темпото по кое се зголемувала просечната бруто-плата во земјата во 2019, објави независниот ревизор за минатата година.

На крајот на  2019 претпријатието кое гради магистрални, регионални и локални патишта прикажало околу 53.100 денари бруто плата по вработен, додека една година претходно таа била околу 48.400. Бројот на работници останал ист и изнесувал 447. Вкупните расходи за плати на вработените лани бил 285 милиони денари, или 25 милиони повеќе за една година. На пример, во 2017 овие трошоци биле 210 милиони денари, но тогаш имало само 386 вработени.

Приходите од акцизите на течните горива, наплата на патарините и регистрацијата на моторните возила се зголемени кај сите три сегменти и изнесуваат вкупно 7,37 милијарди денари, односно за 344 милиони денари повеќе. Претпријатието завршило со 2,93 милијарди денари добивка пред оданочување, или претворено во евра тоа би било околу 49 милиони евра. Треба и да се каже дека дел од оваа добивка оди за одржување на патиштата кај ЈП Македонија пат.

Отплатата на главниците на кредитите за оваа година кон странските кредитори за изградбата на магистралните, регионалните и локалните патишта е 2,09 милијарди денари, или 770 милиони денари повеќе од лани, а во следните година дена државата ќе треба да плати дури 3,35 милијарди денари кредити според рокот на доспевање, односно тоа би било рекордни 55 милиони евра.

Долгот на земјата преку ова претпријатие кај меѓународните финансиски институции и банки за една година е зголемен за 6,2 милијарди денари и сега вкупно изнесува 43,2 милијарди. Практично, земјата е задожена со 708 милиони евра.

А.К.


Можеби ќе ве интересира

Кои се Кинезите кои се збогатија од корона кризата?

Кои се Кинезите кои се збогатија од корона кризата?

Пандемијата придонесе за скок на цената на златото

Пандемијата придонесе за скок на цената на златото

Мартенс со барање до македонската Влада: На германските инвеститори им треба предвидлива криза

Мартенс со барање до македонската Влада: На германските инвеститори им треба предвидлива криза

Ејуп Рустеми од Пошта на местото на Китанов во Државни патишта, денеска избор на директори

Ејуп Рустеми од Пошта на местото на Китанов во Државни патишта, денеска избор на директори

Huawei е подготвен да докаже дека нема закана за безбедноста од нивната мрежа

Huawei е подготвен да докаже дека нема закана за безбедноста од нивната мрежа

ТТК Банка предупредува на лажно претставување со злоупотреба на името на Банката

ТТК Банка предупредува на лажно претставување со злоупотреба на името на Банката

Се уште нема списоци за платежни картички на повидок, СДСМ вели дека законските измени ќе бидат наскоро

Се уште нема списоци за платежни картички на повидок, СДСМ вели дека законските измени ќе бидат наскоро

И во Македонија има спортски клубови што прават профити! Кои се тие?

И во Македонија има спортски клубови што прават профити! Кои се тие?

КОИ СЕ СТРУМИЧКИТЕ ФИРМИ ЗА КОИ ПРОГОВОРИ КОСТОВСКИ - од СДСМ велат: немаме ништо со лошото работење на Еуростандард

КОИ СЕ СТРУМИЧКИТЕ ФИРМИ ЗА КОИ ПРОГОВОРИ КОСТОВСКИ - од СДСМ велат: немаме ништо со лошото работење на Еуростандард