27 Септември, 2020
0.0322

Светската економија колабира, но две големи економии ќе бидат во плус

Објавено во: Економија, Корона Вирус 03 Август, 2020

Поради пандемијата на коронавирусот голем пад има светската економија. 

Како што објави ММФ, просечниот пад на економската активност во развиениот дел на светот во 2020 година треба да биде 6,1 процент, а падот во земјите во развој ќе биде значително помал, само еден процент. 

Руската економија би требало да се намали 5,5 проценти оваа година, а корона кризата, ќе влијае и падот на цените на енергијата.

Но, двете големи економии, Индија и Кина, треба да ја завршат годината во плус.

Американската економија, која е најголема во светот, се намали за неверојатни 32,9 проценти на годишно ниво во вториот квартал. Вакво нешто досега не се случило. 

Предвидувањата на ММФ и Светската банка дадени претходно се остварија.

Можеби ќе ве интересира

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Екс министерката Ангеловска конечно се огласи по смената

Екс министерката Ангеловска конечно се огласи по смената

Ќе се одложи враќањето на бескаматните кредити, некои фирми ќе добијат и грантови: Мерките во финална фаза

Ќе се одложи враќањето на бескаматните кредити, некои фирми ќе добијат и грантови: Мерките во финална фаза

Градоначалникот Митко Јанчев како „полицаец“ на откупен пункт: Спречил инцидент

Градоначалникот Митко Јанчев како „полицаец“ на откупен пункт: Спречил инцидент

Заев најавува инвестиции во патишта во милијарди евра

Заев најавува инвестиции во патишта во милијарди евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија