11 Јули, 2020
0.0312

Силно граѓанско општество е мојата животна определба: Интервју со Тања Хафнер Адеми

Објавено во: Стил, Интервјуа 03 Февруари, 2020

ТАЊА ХАФНЕР АДЕМИ е новиот тим лидер на чело на Проектот ЕУ ТАКСО 3 поддржан од Европска Унија, со канцеларија во Скопје, кој започна со работа од Јануари 2020 и кој ќе се одвива во рамки на две години до Декември 2021.     

* Разговараме со Тања Хафнер Адеми одблиску, за нејзиното искуство, како и за тоа што значи да се биде на чело на ваков важен проект? 

- По потекло сум од Словенија, но од 2003 година живеам и работам во Скопје. Образованието го завршив во Словенија, Америка и Унгарија и по струка сум магистар по меѓународни односи и европски студии. Како девојче бев сведок на распад на Југославија и Берлинскиот зид. Како студент и активист за човечки права запознав многу врсници од Балканот кои бегаа од војните во Хрватска, БиХ, Косово, Македонија итн. Улогата на посматрач никогаш не ми беше во природа, па така после студиите се определив да работам на поттикнување иницијативи на граѓани и граѓански организии, кои се обидуваат да помогнат во изградба на нови животи и општества по конфликтите и војните. 

Повеќе детали читајте во интервјуто на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Интервју со Бобан Милошески: Специјалната војска „Авалон“ ќе се бори до последен момент

Интервју со Бобан Милошески: Специјалната војска „Авалон“ ќе се бори до последен момент

Сакате да се збогатите? Одете во Мариово, Стогово и Куманово

Сакате да се збогатите? Одете во Мариово, Стогово и Куманово

Женска политичка модна битка: Која од нашите политичарки во изборна кампања остава стилски впечаток?

Женска политичка модна битка: Која од нашите политичарки во изборна кампања остава стилски впечаток?

Првата македонска ултрамаратонка што го истрча Мон Блан моментно тренира трчајќи по ќерката: Приказната на Светлана Стојаноска Ивановска

Првата македонска ултрамаратонка што го истрча Мон Блан моментно тренира трчајќи по ќерката: Приказната на Светлана Стојаноска Ивановска

На моето дете ќе му кажам дека сурогат мајка ми помогна да го донесам на свет: Искрено со Весна, за борбата да се оствари како мајка

На моето дете ќе му кажам дека сурогат мајка ми помогна да го донесам на свет: Искрено со Весна, за борбата да се оствари како мајка

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

Фотогалерија од Градиште: Безбедносните мерки заборавени

Фотогалерија од Градиште: Безбедносните мерки заборавени

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот