31 Јануари, 2023
0.0245

Ќе поевтинат хигиенските влошки

Објавено во: Македонија 01 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Во рамки на мерките за даночни реформи, како и за праведност на даночниот систем во земајва, премиерот Димитар Ковачевски на денешната пресконференција, меѓу другото најави и намалување на даночното оптоварување на производите за менструална хигиена за жените.

Тој истакна дека со измените кои се планираат за даноците за следната година, ќе има намалување на ДДВ-то на производи за менструална хигиена од 18 на 5 проценти „за да придонесеме за поголема достапност на овие производи до сите жени“.

Премиерот појаснуваше дека во текот на изминтите три години нашата економија поминува низ најголемите предизвици како и другите земји поради кризите. Тој исто така посочи дека е донесен план за фискалана консолидација, истакнувајќи дека наплатата на даноците како процент од БДП е под процентот на земјите на регионот, и далеку под просекот на разивените земји.

-  Клучна карактеристика на новиот даночен систем е праведноста. Со восоставување на праведенданочен систем ќе делуваме и ќе ја темелиме реформата која ја планираме. Целиот концепт е поделен во четри категории. Првата група се данок на добива, данок на додадена вредно... каде ќе се прошири даночната база, а таргетирани се и даночните ослободувањеа. Планот е да се изедначат даночните обврзници, без оглед на дејнсота – кажа премиерот.

Воедно Ковачевски најави дека од следната година нема да се применува прогресивното оданочување, туку ќе се применува даночна стапка од десет проценти, а потоа најави дека меѓу плановите за даночна консолидација е и втората група мерки кои се насочени кон намалување на административнито товар за компаниите.

-  Со новиот концепт  ќе се спречи злоупотреба на даночното ослободување, а планот е казните за злоупотреба да бидат петкратно поголеми од ослободувањаето. Третата група се законот за инвалидни лица и закон за доброволно социјално осигурување. Предвидено е  решение за хонорарците, доколку сакаат на доброволна основа, самостојно да ги регулираат обврските за пензиско осигурување. Ќе се креира дигитална платформа, каде хонорарците ќе можат да одберат форма на здравствено и пензиско осигурување на доброволна основа... Тоа би се применувало по 1 јануари 2023 година – истакна премиерот. 

Можеби ќе ве интересира

ПОТВРДЕН ПРВИОТ СЛУЧАЈ ВО СРБИЈА - паразит кој метастазира во телото и личи на канцерогено тело, еве за каква болест станува збор

ПОТВРДЕН ПРВИОТ СЛУЧАЈ ВО СРБИЈА - паразит кој метастазира во телото и личи на канцерогено тело, еве за каква болест станува збор

ТРИ ПАТИ МЕРИ, ЕДНАШ СЕЧИ - Владата се огласи за средбата Ковачевски - Таравари, работните состаноци продолжуваат

ТРИ ПАТИ МЕРИ, ЕДНАШ СЕЧИ - Владата се огласи за средбата Ковачевски - Таравари, работните состаноци продолжуваат

ТАСЕВА: РЕЗУЛТАТОТ Е ЗАГРИЖУВАЧКИ, а веќе 20 години зборуваме за системска борба против корупцијата

ТАСЕВА: РЕЗУЛТАТОТ Е ЗАГРИЖУВАЧКИ, а веќе 20 години зборуваме за системска борба против корупцијата

ПОБЕДИ МАКЕДОНИЗМОТ ВО СКОПЈЕ: Лубомир Ќучуков очекува засилување на тензиите меѓу Македонија и Бугарија

ПОБЕДИ МАКЕДОНИЗМОТ ВО СКОПЈЕ: Лубомир Ќучуков очекува засилување на тензиите меѓу Македонија и Бугарија

Спасовски до Пандов: Постои полиција за чување на гробот на Гоце Делчев

Спасовски до Пандов: Постои полиција за чување на гробот на Гоце Делчев

ОСМАНИ ВО БРИСЕЛ: Еве со кои високи функционери денес има средби

ОСМАНИ ВО БРИСЕЛ: Еве со кои високи функционери денес има средби

Донација на Ракометната федерација за „СОС Детско село“

Донација на Ракометната федерација за „СОС Детско село“

Ќучуков: Тоа што во Скопје грешат за историјата не значи дека ние во Софија се однесуваме паметно

Ќучуков: Тоа што во Скопје грешат за историјата не значи дека ние во Софија се однесуваме паметно

Муса Џафери: Груби само се крие и се брани зад ликот на Али Ахмети

Муса Џафери: Груби само се крие и се брани зад ликот на Али Ахмети