17 Октомври, 2021
0.0217

Продолжен е рокот за аплицирање за најдобар медиумски извештај за процесот на интеграција во ЕУ

Објавено во: Мои пари 20 Септември, 2021

Проектот Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија ги повикува сите медиуми и новинари да ги достават своите печатени, електронски (ТВ и радио) и онлајн извештаи за прашањата поврзани со процесот за пристапување во во ЕУ. Рокот за аплицирање е продолжен до 30 септември 2021.

Проектот Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија ги повикува сите медиуми и новинари што ги исполнуваат условите за учество да ги достават своите печатени, електронски (ТВ и радио) и онлајн извештаи за прашањата поврзани со процесот на пристапување во ЕУ. Овие приказни треба да придонесат за подигнување на свеста на јавноста во однос на придобивките од членството во ЕУ, од поддршката од ЕУ во реформскиот процес, како и за теми што се поврзани со подобрениот квалитет на живот и стандарди, преку соодветни реформи во јавната администрација, во судскиот систем, подобрени човекови права и демократија, родова еднаквост, еколошки прашања, здравје, култура, регионална соработка, ранливи групи и меѓуетнички дијалог, како и меѓукултурна соработка. Поднесените извештаи од страна на медиумите треба да бидат во печатена / електронска форма (ТВ и радио) и онлајн формат и истите треба да се изготват и да бидат објавени во периодот од 15 септември, 2020 година до 30 септември, 2021 година.
Извештаите треба да бидат во согласност со највисоките новинарски стандарди и може да бидат во која било форма (напис, приказна, документарен филм, интервју, итн.). Исто така, овие извештаи треба да бидат автентични и оригинални дела на авторот и треба да претставуваат аналитичка новинарска работа од широк јавен интерес.

Проектот ќе додели четири награди:
Прво место - ИТ опрема во вредност од 5.600 американски долари
Второ место - ИТ опрема во вредност од 4.300 американски долари
Трето место - ИТ опрема во вредност од 3.000 американски долари
Специјална награда - ИТ опрема во вредност од 1.700 американски долари, која ќе биде наменета за најдобрата приказна објавена од учесниците на медиумската обука организирана од Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија.

Можеби ќе ве интересира

Жито пром - Гевгелија ги претстави новите колачи 4U на Саемот „Ануга“ во Келн

Жито пром - Гевгелија ги претстави новите колачи 4U на Саемот „Ануга“ во Келн

Huawei претстави седум иновации во дигиталната инфраструктура, создавајќи поголема вредност за клиентите и партнерите

Huawei претстави седум иновации во дигиталната инфраструктура, создавајќи поголема вредност за клиентите и партнерите

БАТ се обврзува на нето нула емисија на штетни гасови до 2050

БАТ се обврзува на нето нула емисија на штетни гасови до 2050

OKTA со поддршка на лицата со оштетен вид за нивно полесно учество во сообраќајот

OKTA со поддршка на лицата со оштетен вид за нивно полесно учество во сообраќајот

МИЛИОНЕР ЏЕК ПОТ вреден 1.311.293 денари освои Киро од Делчево

МИЛИОНЕР ЏЕК ПОТ вреден 1.311.293 денари освои Киро од Делчево

„Аџибадем Систина“ продолжува со Академска пракса за студентите, од оваа година овозможува и практични вежби

„Аџибадем Систина“ продолжува со Академска пракса за студентите, од оваа година овозможува и практични вежби

Со квалитетно образование до подобра иднина

Со квалитетно образование до подобра иднина

Нутриционист Тања Турунџиева за она што не го знаеме за холестеролот и триглицеридите

Нутриционист Тања Турунџиева за она што не го знаеме за холестеролот и триглицеридите

Македонија чекор пред сите во светот: Пуштена во употреба најголемата автоматска линија за резервоари за гас и водород

Македонија чекор пред сите во светот: Пуштена во употреба најголемата автоматска линија за резервоари за гас и водород