Почнавме од нула : Приказната за „Специјал“
Објавено во: Економија 20 Ноември, 2018
Речиси зад секоја успешна бизнис приказна, има импресивна и мотивирачка историја за патот до успехот, за балансот помеѓу приватниот и професионалниот живот, како и за жртвите кои треба да се направат во текот на раководењето со една успешна компанија.
Постојат речиси триесет години на пазарот, а денес се успешен и препознатлив бренд за пецива, слатки и готвени јадења. Нема кој не пробал бурек, пита, пастрмајлија, принцес крофна или еден од многуте видови леб во „Специјал“. Денеска, познатата фурна може да се пофали со развиена дистрибутивна мрежа и дури 22 продавници во Скопје.
Додека утринското кафе го пиевме во фурната во скопската населба „Карпош 4“, за почетоците, раскажува основачката и сопственик на компанијата „Специјал“ Милица Ѓорѓиевска.
„ Беше вистински предизвик, но не беше ни најмалку лесно да изградиме во Македонија бренд од нула, особено во периодот на распадот на Југославија, во време кога практично и не беше доволно развиен пекарскиот сегмент. Но со апсолутна посветеност кон работата, постојаното следење на новитетите и иновациите, како и флексибилноста за брзо приспособување на потребите на пазарот, денес сме бренд кој е лидер во областа. Секако големо влијание, за започнување со ваков тип на бизнис имаше и нашето 10 годишно живеење во Германија, бидејќи на местото каде што живеевме во близина имаше пекара, па оттука дојде и идејата за започнување на ваков бизнис.
По враќањето од Германија работев во „Комерцијална банка“, но истата решив да ja ризикувам и напуштам. Со силна воља и мотивираност заедно со сопругот одлучивме дека е вистинско време да си основаме нешто свое. Долниот кат од куќата во Новоселски пат кој имаше 400 квадрати го претворивме во погон, вработивме пекар, технолог и шофер и најпрво започнавме со дистрибуција по маркети”. На почетокот постоеше некој страв- дали ќе успееме но со многу труд, чесна работа и добра организација започна успешната приказна“, се сеќава Милица Ѓорѓиевска.
“Дури по неколку години од основањето на фирмата, е отворена првата пекара на „Специјал“, во 2000 година во населбата Карпош 4. „Потоа го отворивме и вториот дуќан, спроти „Кјуби“ а сега веќе имаме 5 наши пекари и уште 17 како дел од маркетите“, додава Милица.
Целиот текст читајте го на Женски магазин тука.