18 Мај, 2024
0.0264

Почнавме од нула : Приказната за „Специјал“

Објавено во: Економија 20 Ноември, 2018

Добивај вести на Viber

Речиси зад секоја успешна бизнис приказна, има импресивна и мотивирачка историја за патот до успехот, за балансот помеѓу приватниот и професионалниот живот, како и за жртвите кои треба да се направат во текот на раководењето со една успешна компанија.

Постојат речиси триесет години на пазарот, а денес се успешен и препознатлив бренд за пецива, слатки и готвени јадења. Нема кој не пробал бурек, пита, пастрмајлија, принцес крофна или еден од многуте видови леб во „Специјал“. Денеска, познатата фурна може да се пофали со развиена дистрибутивна мрежа и дури 22 продавници во Скопје.

Додека утринското кафе го пиевме во фурната во скопската населба „Карпош 4“, за почетоците, раскажува основачката и сопственик на компанијата „Специјал“ Милица Ѓорѓиевска.

„ Беше вистински предизвик, но не беше ни најмалку лесно да изградиме во Македонија бренд од нула, особено во периодот на распадот на Југославија, во време кога практично и не беше доволно развиен пекарскиот сегмент. Но со апсолутна посветеност кон работата, постојаното следење на новитетите и иновациите, како и флексибилноста за брзо приспособување на потребите на пазарот, денес сме бренд кој е лидер во областа. Секако големо влијание, за започнување со ваков тип на бизнис имаше и нашето 10 годишно живеење во Германија, бидејќи на местото каде што живеевме во близина имаше пекара, па оттука дојде и идејата за започнување на ваков бизнис.

По враќањето од Германија работев во „Комерцијална банка“, но истата решив да ja ризикувам и напуштам. Со силна воља и мотивираност заедно со сопругот одлучивме дека е вистинско време да си основаме нешто свое. Долниот кат од куќата во Новоселски пат кој имаше 400 квадрати го претворивме во погон, вработивме пекар, технолог и шофер и најпрво започнавме со дистрибуција по маркети”. На почетокот постоеше некој страв- дали ќе успееме но со многу труд, чесна работа и добра организација започна успешната приказна“, се сеќава Милица Ѓорѓиевска.

“Дури по неколку години од основањето на фирмата, е отворена првата пекара на „Специјал“, во 2000 година во населбата Карпош 4. „Потоа го отворивме и вториот дуќан, спроти „Кјуби“ а сега веќе имаме 5 наши пекари и уште 17 како дел од маркетите“, додава Милица.

Целиот текст читајте го на Женски магазин тука.

Можеби ќе ве интересира

Можеби ќе ви помогне ако патувате во Европа: Еве каде се највисоки а каде најниски цените на горивото

Можеби ќе ви помогне ако патувате во Европа: Еве каде се највисоки а каде најниски цените на горивото

ВУЧИЌ Е ЗАДОВОЛЕН: Koлку работници се вработени во српските фирми преку „Отворен Балкан“?

ВУЧИЌ Е ЗАДОВОЛЕН: Koлку работници се вработени во српските фирми преку „Отворен Балкан“?

АЗЕСКИ: Господ да му е на помош на тој што ќе донесе милијарда евра

АЗЕСКИ: Господ да му е на помош на тој што ќе донесе милијарда евра

ФАКТОР АНАЛИЗА: Скап ли е такси превозот во Скопје? Колку заработуваат најпопуларните компании?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Скап ли е такси превозот во Скопје? Колку заработуваат најпопуларните компании?

ВАЖНО: Граѓани, проверете ја вашата даночна пријава за 2023 година

ВАЖНО: Граѓани, проверете ја вашата даночна пријава за 2023 година

АЗЕСКИ СЕ СРЕТНА СО МАЈК ЗАФИРОВСКИ: Потребно е запирање на сивата економија

АЗЕСКИ СЕ СРЕТНА СО МАЈК ЗАФИРОВСКИ: Потребно е запирање на сивата економија

„ДА СЕ КРАДЕ ОД БУЏЕТОТ 32 ГОДИНИ, НА НАМИЛОСРДЕН НАЧИН, И ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРЕЧИ...“: целиот разговор со Бранко Азески на „Бизнис муабети“

„ДА СЕ КРАДЕ ОД БУЏЕТОТ 32 ГОДИНИ, НА НАМИЛОСРДЕН НАЧИН, И ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРЕЧИ...“: целиот разговор со Бранко Азески на „Бизнис муабети“

„СО БРАНЕ И РИЛИНД НЕ СЕ ПЛАШЕВ ОД НИТУ ЕДНА БИТКА“ - средба на Тевдовски со некогашните соработници

„СО БРАНЕ И РИЛИНД НЕ СЕ ПЛАШЕВ ОД НИТУ ЕДНА БИТКА“ - средба на Тевдовски со некогашните соработници

„Тиквеш“ ги претстави своите модерни практики пред учесниците на регионалната Винска летна школа

„Тиквеш“ ги претстави своите модерни практики пред учесниците на регионалната Винска летна школа