06 Јуни, 2020
0.0210

Паладиумот стана повреден од златото!?

Објавено во: Мои пари 09 Октомври, 2019

Во текот на  претходната година, цената на паладиумот порасна, дури за70%, а на почетокот на оваа година, цената на овој благороден метал ја надмина цената на златото.Цената на златото моментално се движи околу1500 долари за унца, додека цената на паладиумот од месец септември го надмина нивото од 1600 долари за унца.

Fortrade, за сите кои се заинтересирани да дознаат како се тргува со цената на паладиумот на светската берза или оние кои едноставно сакаат да го прошират своето знаење, подготви бесплатен водич "Како да се тргува со цената на палдиумот". Водичот е прилагоден на сите нивоа на знаење и можете да го преземете на линкот подолу.

Бесплатен водич "Како да тргувате со цената на паладиумот" преземете го овде.

Зошто овој метал е толку вреден и скап?


Слика: Движење на цената на паладиумот и златото во 2019. година

Паладиумот и платината се користат како катализатори кои ја контролираат емисијата на штетни гасови за време на согоревањето на горивата. Паладиумот пред се се користи како катализатор кај моторите кои работат на бензин, додека платината се користи кај моторите кои работат на дизел.Во развиениот свет, моторите на бензин, веќе подолго време се попопуларни, што претставува значајно позитивно влијание за побарувачката на паладиумот. Се построгите стандарди за емисијата на штетните гасови во Европа и Кина го поттикнуваат преминот кон моторите кои гористат бензин. Од друга страна, снабдувањето со паладиумот е ограничено, само на Русија и Јужна Африка како најголеми производители, што претставува клучен фактор на упорниот раст на цената.

Бесплатен водич "Како да тргувате со цената на паладиумот" преземете го овде.

Во дадената ситуација, најголемата препрека за понатамошниот раст на цената на паладиумот претставува неодамнешното забавување на глобалниот економски раст  и продолувањето на светската трговска војна. Овие фактори можат негативно да влијаат врз автомобилската индустрија, а со самото тоа и врз побарувачката на паладиумот.

Цената на пладиумот засега не покажува знаци на потклекнување, но негативните економски податоци од САД објавени на почетокот на октомври, претставуваат знак на предупредување. Меѓутоа, доколку економијата на САД, продолжи да се развива, а Кина и САД постигнат трговска спогодба, постои голема шанса дека цената на паладиумот ќе продолжи да расте во наредниот период.

Извори: Bloomberg, Wall Street Journal

FortradeLtd. е овластен и регулиран од страна на финансиското регулаторно тело (FCA), со заведен број на фирмата (FRN): 609970.

Тргувањето со финансиски инструменти носи високо ниво на ризик за Вашиот капитал, бидејќи цените може да се движат брзо против вас. 76% од retail клиентите ги губат своите средства. Би требало да размислите дали го разбирате функционирањето на CFDs и дали можете да си дозволите висок ризик за загуба на пари. Можете да загубите се, но не повеќе од балансот на Вашата сметка за тргување. Овие производи можеби нема да бидат соодветни за сите клиенти и заради тоа морате да бидете сигурни дека сте ги разбрале ризиците, а и да побарате независен совет. Овој материјал не претставува понуда, барање ниту трансакција во поглед на било кој финансиски инструмент. Fortrade не прифаќа никаква одговорност за било каква употреба на овие коментари ниту за последиците кои од тоа можат да произлезат. Не се дава никакво уверување ниту гаранција за точноста или потполноста на овие податоци. Како резултат на тоа, секое лице кое ќе постапи според нив, тоа го прави потполно на сопствен ризик.


*Комерцијален текст

Можеби ќе ве интересира

Матурантката Хана Селмани ќе учи на Њујорк универзитетот во Абу Даби со целосна стипендија

Матурантката Хана Селмани ќе учи на Њујорк универзитетот во Абу Даби со целосна стипендија

ПРОДОЛЖУВА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

ПРОДОЛЖУВА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

СУПЕР ОНЛАЈН ПОПУСТ ДО 50% ОД 5-7 ЈУНИ

СУПЕР ОНЛАЈН ПОПУСТ ДО 50% ОД 5-7 ЈУНИ

ЗАПОЧНА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

ЗАПОЧНА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

Дали полициските службеници ги казнуваат колегите кога ќе прекршат закон!?

Дали полициските службеници ги казнуваат колегите кога ќе прекршат закон!?

Нов Битолски сладолед: Полн млечен вкус збогатен со 10 витамини

Нов Битолски сладолед: Полн млечен вкус збогатен со 10 витамини

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија

Од аквадукт од 1900 г.п.н.е до модерна инвертер клима! Еден македонски бренд го следи модерниот развој!

Од аквадукт од 1900 г.п.н.е до модерна инвертер клима! Еден македонски бренд го следи модерниот развој!