18 Јануари, 2021
0.0196

Огромна побарувачка за шумски плодови, но нема кој да ги собира

Објавено во: Агробизнис 24 Август, 2019

Планините во земјава изобилуваат со шумски плодови, Една од планините која има во голема мера шумски плодови, но и разновидни лековите растенија е Беласица.

Граѓаните кои со години ги собираат растенијата велат дека се помал е бројот на заинтересирани луѓе да се занимаваат со собирање.

Најголемата планина во југоистокот од државата изобилува со капини,боровинки, костен, печурки, дренки, малини, но исто така на Беласица растат и разновидни лековити билки, односно чаеви. Ако прошетате низ падините на планината ќе сретнете мајчина душица, планински чај, катерион, мента, див лук, и многу други растенија.

Откупувачите на овој вид плодови и растенија сметаат дека голем процент од плодовите кои ги нуди планината остануваат несобрани.Целиот текст прочитајте го овде.


Можеби ќе ве интересира

Oрганското производство на лешник доживува вистински бум во Македонија

Oрганското производство на лешник доживува вистински бум во Македонија