23 Февруари, 2020
0.0173

„Макпетрол“ јако нагази: за три месеци профитот е 4 милиони евра!

Објавено во: Економија 08 Ноември, 2019

Најголемиот малопродажен ланец за нафтени деривати во периодот јули –септеври (во екот на сезоната за летни одмори кога најмногу се вози н.з.) правел дневен просечен профит од 65.000 евра (што е на ниво на големите домашни банки)

Најголемиот дистрибутер на нафтени деривати во земјава „Макпетрол“ во последниве три месеци има добивка од 4 милиони евра, покажуваат најновите финансиски показатели од неревидираниот неконсолидиран биланс на успех на таа компанија. Вкупната добивка на „Макпетрол“ за првите девет месеци годинава е речиси на исто ниво како и истиот период лани и изнесува 9,56 милиони евра.

За првите девет месеци гигантот продал нафтени деривати и други стоки во вредност од 274 милиони евра и тоа е раст од 4 отсто во споредба со истиот период лани. Најзначајно учество во продажбата има домашниот пазар на кој отпаѓа 258,4 милиони евра. И тоа е раст за 4 отсто во споредба со истиот период лани. Во последните три месеци (јули-септември) во екот на летната сезона во која најмногу се патува приходите од продажба изнесуваат 108,1 милиони евра. Тоа значи дека на пумпите на „Макпетрол“ за 90 дена се направени 65 отсто од приходот што претходно компанијата го направила за првите 180 дена.

Оперативните расходи за првите девет месеци изнесуваат 266,4 милиони евра, а од тоа во периодот јули – септември 102,8 милиони евра. За првите девет месеци најголем трошок е набавната вредност на трговски стоки и услуги и тој изнесува 238,5 милиони евра.

Оперативната добивка до крај на септември е 9,25 милиони евра и е за 10 отсто пониска од истиот период лани. Оперативната добивка за периодот јули-септември во тоа учествува со 4,1 милиони евра.

Нето добивката во последниот квартал е 4 милиони евра. Во претходните 180 дена (двојно подолг период) нето добивката на „Макпетрол“ изнесува 5,5 милиони евра. Агрегатот за првите девет месеци е 9,56 милиони евра.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НОВИ ВРАБОТУВАЊА: Министерката Ангеловска очекува невработеноста да се намали на 16 отсто

НОВИ ВРАБОТУВАЊА: Министерката Ангеловска очекува невработеноста да се намали на 16 отсто

РАЗЛИКA ВО ПЛАТИ: Со четири месеци работа земаат колку еден програмер

РАЗЛИКA ВО ПЛАТИ: Со четири месеци работа земаат колку еден програмер

Компаниите бараат владеење на правото, со Италија има можност за поголема соработка

Компаниите бараат владеење на правото, со Италија има можност за поголема соработка

Анѓушев на 98 години - Стопанска комора: Порано проблемот беа финансиите, сега кадарот

Анѓушев на 98 години - Стопанска комора: Порано проблемот беа финансиите, сега кадарот

ЛЕСНО НАОЃААТ РАБОТА, А ИМААТ И НАЈГОЛЕМА ПЛАТА: Зошто е добро да се биде програмер во Македонија

ЛЕСНО НАОЃААТ РАБОТА, А ИМААТ И НАЈГОЛЕМА ПЛАТА: Зошто е добро да се биде програмер во Македонија

Водоводни дефекти на неколку улици, проблемот во Гази Баба саниран

Водоводни дефекти на неколку улици, проблемот во Гази Баба саниран

ТОП ПЕТ НАЈПЛАТЕНИ ПРОФЕСИИ: Каде се „кријат“ највисоките плати во земјава

ТОП ПЕТ НАЈПЛАТЕНИ ПРОФЕСИИ: Каде се „кријат“ највисоките плати во земјава

ОПОЗИЦИЈАТА КРИТИКУВА, ВЛАСТА СМИРУВА: Јавниот долг расте а се наѕира и нова еврообврзница

ОПОЗИЦИЈАТА КРИТИКУВА, ВЛАСТА СМИРУВА: Јавниот долг расте а се наѕира и нова еврообврзница

Колку пари има во бизнисот со продажба на очила за сонце

Колку пари има во бизнисот со продажба на очила за сонце