25 Април, 2024
0.0252

ДЕНЕС СТАРТУВА ОТВОРЕН БАЛКАН: Се што треба да знаете за вработување во земјите кои се дел од единствениот пазар на труд

Објавено во: Финансии, Македонија 01 Март, 2024

Добивај вести на Viber

Единствениот пазар на труд на Отворен Балкан, чии членки се Србија, Албанија и Македонија, започнува денес, 1 март, а тоа значи дека сите граѓани ќе можат да се вработат во која било од земјите од оваа иницијатива со наједноставна процедура. .

Марко Чадеж е еден од првите што доби Open Balkan ID, електронски сертификат кој му овозможува да работи во која било отворена балканска земја.

– Од 1 март годинава граѓаните на Србија, Албанија и Северна Македонија конечно ќе можат да живеат и работат во која било од трите земји како во нивната. За овие наши простори каде првото правило на јавната администрација е „тоа не се прави“, 1 март е револуција. Пред точно три години и три месеци, лидерите на земјите од Отворениот Балкан одлучија и потпишаа визионерска одлука за воспоставување слободен пристап до пазарот на труд во Западен Балкан. Три години и три месеци челниците и неколку вредни луѓе од администрациите користеа логични аргументи за да ги убедат своите следбеници дека „тоа не може“ – рече Чадеж.

Како што наведува, до пред само три години не нè интересирало кој во Албанија или Северна Македонија ја врши истата работа како нас, обидувајќи се да им го направи животот на граѓаните подобар и подобар.

- До пред само три години верувавме дека ако сакаме да ни биде подобро, мора да биде полошо за нив. Се запознавме три години, сфативме дека ги имаме истите проблеми. Дека нашите деца се среќни или тажни на ист начин. Дознавме дека решението на проблемот е само една порака на whatsapp/viber, една „како си денес и што има ново кај тебе“. И тука сме „конечно можеме, не можеме, конечно можеме – вели претседателот на ПКС и првиот работник на слободниот пазар на Отворен Балкан.

Предностите се големи, а најголема е слободното движење на работниците во регионот, без никакви административни бариери, почнувајќи од можноста за вршење сезонски работни места, преку намалување на дефицитните занимања и зајакнување на довербата на инвеститорите до раст на клучните сектори на економијата.

Се очекува овој потфат да спречи натамошно одлевање на мозоци и млади луѓе од регионот преку нудење можности за вработување, но и да одговори на зголемените барања за квалитетен кадар, како од локални така и од меѓународни компании кои работат во регионот.

Постапка

Граѓаните на Србија, Албанија и Македонија кои сакаат да се вработат во некоја од членките на Отворен Балкан или веќе нашле работодавач треба да имаат матичен број за кој можат да се пријават електронски во неколку чекори. Ова значи дека тие пополнуваат формулар на платформата (eAdministration) и прикачуваат валиден биометриски документ. Врз основа на доставените податоци, надлежните органи во домот генерираат единствен Отворен балкански идентификациски број (IDOB) преку платформата eAdministration.

После тоа, заинтересираната страна може да пристапи до порталот за е-Влада на дестинацијата и да поднесе барање за слободен пристап до пазарот на трудот. Земјата дестинација ја донесува конечната одлука по проверката. По добивањето на одобрението, заинтересираното лице може да се вработи, под исти услови како локален граѓанин на државата, до две години, а по истекот на овој рок може да се продолжи периодот на престој, т.е. работни дозволи.


Можеби ќе ве интересира

АМЕРИКА МОЖЕ ДА СЕ СООЧИ СО СТАГФЛАЦИЈА: директорот на JPMorgan Chase предупредува „економијата на САД се враќа на проблемите од 70-тите“

АМЕРИКА МОЖЕ ДА СЕ СООЧИ СО СТАГФЛАЦИЈА: директорот на JPMorgan Chase предупредува „економијата на САД се враќа на проблемите од 70-тите“

ВТОР МЕСЕЦ ПО РЕД ПАЃААТ - проесечната нето плата 39.276 денари, еве во кои сектори има најголемо намалување

ВТОР МЕСЕЦ ПО РЕД ПАЃААТ - проесечната нето плата 39.276 денари, еве во кои сектори има најголемо намалување

АКО ВЕЌЕ „ГЛАВАМ“ ВО БАНКА, БАРЕМ НЕКА БИДЕ ЗА ДА СИ КУПАМ СТАН - голем пораст на станбените кредити, еве колку должат граѓаните

АКО ВЕЌЕ „ГЛАВАМ“ ВО БАНКА, БАРЕМ НЕКА БИДЕ ЗА ДА СИ КУПАМ СТАН - голем пораст на станбените кредити, еве колку должат граѓаните

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо