25 Април, 2024
0.0257

ЦЕНИТЕ НА СТАНОВИТЕ ВО СВЕТОТ ВЕЌЕ НЕМА ДА ПАЃАТ, СЛЕДИ ПРЕСВРТ: Еве каде ќе можете да купите евтини станови и до кога

Објавено во: Финансии, Свет 01 Март, 2024

Добивај вести на Viber

Широко распространетиот пад на глобалните цени на недвижностите што ги погоди развиените економии во голема мера се намалува, според анализата на податоците на ОЕЦД, што ги поттикна економистите да предвидат дека најдлабокиот пад на станбените објекти во последните 10 години достигнал точка на пресврт.

Во 37-те индустријализирани земји на ОЕЦД, номиналните цени на куќите се зголемија за 2,1 отсто во третиот квартал од 2023 година во споредба со претходните три месеци и во споредба со стагнацијата на почетокот на минатата година. Околу една третина од тие земји пријавија квартален пад во последните три месеци од 2023 година.

Аналитичарите посочуваат дека најновите податоци сугерираат дека падот на цените на куќите сега го допре дното во повеќето земји и дека на пат е нагорна корекција на цените. Цените на становите паднаа на крајот на 2022 година, откако централните банки агресивно ги зголемија каматните стапки за да ја ограничат инфлацијата, пренесува порталот Бизнис.

Тој пад веќе е ублажен или дури и обратен во многу економии, бидејќи се очекува централните банки да ги намалат трошоците за задолжување, а намалената понуда на недвижен имот придонесува за растот на цените. Ова е причината зошто реалните цени на становите во земјите на ОЕЦД се вратија на раст во последниот квартал од минатата година.

Цените на куќите и становите, според економистите, на многу места го допреа дното и започнаа нагорна траекторија. Цените најверојатно дополнително ќе паднат во земји како Германија, Данска и Шведска, бидејќи на тие пазари се нудат повеќе имоти за изнајмување, но се очекува трендот да биде обратен и таму.

Цените на куќите се задржаа во САД, каде што солидниот економски раст и растот на работните места помогнаа номиналните цени да се зголемат за 5,2 отсто во годината до ноември 2023 година. Спротивно на тоа, Германија, каде економските проблеми и големиот пазар за изнајмување го натежнуваат секторот, таа забележа годишен пад од 10,2 отсто лани.

Курир.рс

Можеби ќе ве интересира

АМЕРИКА МОЖЕ ДА СЕ СООЧИ СО СТАГФЛАЦИЈА: директорот на JPMorgan Chase предупредува „економијата на САД се враќа на проблемите од 70-тите“

АМЕРИКА МОЖЕ ДА СЕ СООЧИ СО СТАГФЛАЦИЈА: директорот на JPMorgan Chase предупредува „економијата на САД се враќа на проблемите од 70-тите“

ВТОР МЕСЕЦ ПО РЕД ПАЃААТ - проесечната нето плата 39.276 денари, еве во кои сектори има најголемо намалување

ВТОР МЕСЕЦ ПО РЕД ПАЃААТ - проесечната нето плата 39.276 денари, еве во кои сектори има најголемо намалување

АКО ВЕЌЕ „ГЛАВАМ“ ВО БАНКА, БАРЕМ НЕКА БИДЕ ЗА ДА СИ КУПАМ СТАН - голем пораст на станбените кредити, еве колку должат граѓаните

АКО ВЕЌЕ „ГЛАВАМ“ ВО БАНКА, БАРЕМ НЕКА БИДЕ ЗА ДА СИ КУПАМ СТАН - голем пораст на станбените кредити, еве колку должат граѓаните

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо