26 Август, 2019
0.0162

Бислимовски очекува новите станови да поевтинат за 100 евра

Објавено во: Економија 15 Јули, 2019

Марко Бислимовски, претседателот на Регулаторна комисија за енергетика, очекува во иднина цените на становите во изградба да поевтинат за 100 евра затоа што за таа сума ќе се намали приклучокот на струја со новите регулаторни правила кои се очекуваат да стапат во сила на крајот на август.

Од август се очекува да се одобри новиот ценовник со кој трошокот за стандарден приклучок на  електрична енергија ќе се намали од 500 на 400 евра. Новата цена за приклучување на дистрибутивната мрежа на ЕВН ќе важи од септември годинава.

- Го зголемвме и опфатот на стандардни приклучоци со цел да има поголем број на граѓани кои при приклучувањето на своите куќи ќе можат да ги намалат своите трошоци за приклучување на мрежата. Очекуваме намалувањето на стандардниот приклучок да има влијание и на инвеститорите кои градат згради во земјава, бидејќи реално ќе им се намалат трошоците за 100 евра од стан што треба да се одрази и врз цената на становите, рече Бислимовски.


Можеби ќе ве интересира

СРПСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА: Се отвора One Stop Shop на граничниот премин Табановце-Прешево

СРПСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА: Се отвора One Stop Shop на граничниот премин Табановце-Прешево

Може ли Нина Групер да стане нашата Евита Перон?

Може ли Нина Групер да стане нашата Евита Перон?

Во што вложува „Македонијатурист“ кога бизнисот од хотели паѓа?

Во што вложува „Македонијатурист“ кога бизнисот од хотели паѓа?

Од денеска започнува со работа најскапата наплатна рампа за патарина во Македонија

Од денеска започнува со работа најскапата наплатна рампа за патарина во Македонија

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите