15 Август, 2020
0.0404

Зошто македонското пиво го нема на европскиот пазар?

Објавено во: Економија 07 Август, 2018

Повеќе од 68 милиони литри пиво се произведени во 2017 година во Македонија, што е за 2 милиони литри повеќе во споредба со претходната година, покажуваат податоците на Евростат. Ова значи дека лани во земјава се произведени по околу 34 литри пиво по жител, што е многу помалку од европскиот просек кој е еднаков на 81 литри по човек.

Бројките на Евростат откриваат еден поразителен податок, а тоа е дека македонското пиво го нема на европскиот пазар или го има во многу мали количини. За разлика на ова, српското пиво зазема голем удел во вкупниот увоз на овој пијалак во Европската Унија. Од странските пива, жителите на земјите- членки на ЕУ најмногу трошат мексиканско пиво (211 милиони литри или 52 отсто од вкупниот увоз на пиво во ЕУ во 2017 година), а на второ место е српското пиво (48 милиони литри, 12 отсто). Потоа следат американските пива (39 милиони литри, 10 отсто), белоруските пива (23 милиони литри, 6 отсто), кинеските пива (16 милиони литри, 4 отсто), украинските (11 милиони литри, 3 отсто), руските (10 милиони литри, 3 отсто) и тајландските пива (9 милиони литри, 2 отсто).

Инаку, во 2017 година, повеќе од 41 милијарда литри пиво се произведени во Европската унија што е 2,5 милијарди литри повеќе отколку во 2016 година. Покрај тоа, ЕУ произведе речиси 900 милиони литри пиво кои содржат помалку од 0,5 отсто алкохол или воопшто не содржат алкохол.

Две третини од европското пиво е произведено во шест земји-членки. Германија е топ- производител во 2017 година со производство од 8,1 милијарди литри (или 20 отсто од вкупното производство на ЕУ). Со други зборови, секое петто пиво произведено во ЕУ потекнува од Германија. Следи Велика Британија (произведени 5,6 милијарди литри или 14 отсто), Полска (4 милијарди литри или 10 отсто), Холандија (3,9 милијарди литри или 9отсто), Шпанија (3,6 милијарди литри или 9 отсто) и Белгија (2,4 милијарди литри или 6 отсто).

Во споредба со 2016 година, Холандија (+48 отсто) забележа најголем пораст во производството на пиво, по што следат Обединетото Кралство (+14 отсто) и Португалија (+ 11 отсто). Спротивно на тоа, производството на пиво во Грција се намали за -9 отсто, по што следат Словачка (-5 отсто), Бугарија и Литванија (и двете - 4 отсто).

Холандија извезе 1,9 милијарди литри пиво во 2017 година, што ја прави најголем извозник на пиво меѓу сите земји-членки на ЕУ, пред Белгија и Германија (по 1,6 милијарди литри), потоа Франција (700 милиони литри) и Обединетото Кралство (600 милиони литри).

САД се главната дестинација за извоз на европското пиво (1,1 милијарди литри пиво или 31 отсто од вкупниот извоз на пиво во ЕУ). На второ место е Кина (520 милиони литри, 15 отсто), па Канада (210 милиони литри, 6 отсто), Кореја (175 милиони литри, 5 отсто), Русија (138 милиони литри, 4 отсто), Швајцарија (111 милиони литри, 3 отсто), Австралија (100 милиони литри, 3 отсто) и Тајван (95 милиони литри, 3 отсто).

М.Б.

Можеби ќе ве интересира

Како ќе се спаси германската економија?

Како ќе се спаси германската економија?

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Костовски: Не ја ставајте во овој вител Нина Ангеловска, таа е стар клиент на банката

Костовски: Не ја ставајте во овој вител Нина Ангеловска, таа е стар клиент на банката

Костовски обвини за смислено сценарио, ако се прифати стечајот ќе ја тужи државата и Народна банка

Костовски обвини за смислено сценарио, ако се прифати стечајот ќе ја тужи државата и Народна банка

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард