20 Јуни, 2019
0.0225

ЖЕНАТА ВО МАКЕДОНИЈА НИЗ ВРЕМЕТО: Првата тематска музејска поставка вон музеј

Објавено во: Мои пари 07 Март, 2018

По повод меѓународниот ден на Жената, 8-ми март, Скопје Сити Мол, во соработка со Археолошкиот Музеј на Македонија, Музеј на македонската борба и Ансамбл Македонија, ја организираат првата вонмузејска поставка на артефакти, носии и инсталации за жената во Македонија. Ова експо за прв пат, на едно место со голема синергија ќе ја прикаже жената во Македонија во вид на патување низ времето.

Македонската жена е претставена преку 8 археолошки експонати насловени како “Праисториските дами од Македонија” кои датираат од 6-тиот милениум п.н.е. (среден неолит), па сè до средината на 4-тиот милениум п.н.е. (крајот на енеолитот); 6 историски инфо табли каде е претставена “Жената борец за државност и самостојност”, жена која била бунтовник, револуционер и пред сè борец; како и 5 експонати кои ја отсликуваат македонската жена низ фолклорот, преку артефакти кои го достигнале врвот на својата убавина, грациозност и доминантност во 20-тиот век, а се вбројувани во носии од највисок ранг во светски размери. Во рамките на отворањето, со цел доближување на жената низ етнолошка призма поблиску до скопската публика, Ансамблот Македонија изведе музички перформанс.

Несомнено е дека изложбата е успешна бидејќи е организирана во најфрекфентното место во градот каде илјадници луѓе поминуваат на неделно ниво. Посетителите кои ќе ја посетат и видат изложбата, ќе бидат поттикнати да ги посетуваат музеите почесто.

Скопје Сити Мол како главен двигател на модерните случувања во градот, уште еднаш ја покажа својата оргиналност и општествена одговорностчествувајќи го 8-ми март – Меѓународниот ден на жената на еден уникатен начин, валоризирајќи ги историјата, културата и уметноста на жената од Македонија.

Можеби ќе ве интересира

Британските власти покренаа тужба против поранешните сопственици на кавадаречки Фени

Британските власти покренаа тужба против поранешните сопственици на кавадаречки Фени

Дел од Маџари без вода

Дел од Маџари без вода

ФЕИТ одржа свечен наставно-научен совет

ФЕИТ одржа свечен наставно-научен совет

Националната рамка на квалификации и дуалното образование

Националната рамка на квалификации и дуалното образование

5 практични совети за намалување на потрошувачката на хартија

5 практични совети за намалување на потрошувачката на хартија

Промовирана книгата за деца „24 часа во Еднорозија“ од Јасмина Кантарџиева Димков

Промовирана книгата за деца „24 часа во Еднорозија“ од Јасмина Кантарџиева Димков

КАКО ДО БРЗА И ТОЧНА ИНФОРМАЦИЈА?

КАКО ДО БРЗА И ТОЧНА ИНФОРМАЦИЈА?

Ви се оди на одмор што поскоро, а треба да го опремите или реновирате домот? Еве како наjбрзо до кредит!

Ви се оди на одмор што поскоро, а треба да го опремите или реновирате домот? Еве како наjбрзо до кредит!

Дефектот кај мостот на Вардар на Партизанска е завршен

Дефектот кај мостот на Вардар на Партизанска е завршен