16 Јули, 2020
0.0204

За одложување на ратите на кредитите некои банки ќе понудат и шест месеци

Објавено во: Финансии 22 Март, 2020

Утре на владина седница треба да помине Уредбата за одложување на ратите на кредитите. Со неа ќе се уреди начинот на одлагање на ратите за граѓаните и за фирмите. Ќе може да се направи без да се оди на шалтер, и без да се потпишува анекс на договорот за кредит. 

Секоја банка ќе објави на својата веб страна или ќе го извести својот клиент за одлагање на обврските, и ако тој за 10 дена не каже дека ја одбива понудата, ќе се смета дека таа е прифатена. 

Некои банки можеби ќе понудат одложување и повеќе од три месеци, односно може да понудат одлагање на плаќање на обврските и до шест месеци. 

Истото ќе важи и за компаниите, и тие ќе може да ја информираат банката дали се согласуваат.

„Пред да критикуваме, да оставиме да се усвои уредбата, утре се детално ќе објасниме“, рече министерката за финансии Нина Ангеловска на денешната пресконференција.

Можеби ќе ве интересира

ЗЕМЈАТА ЈА НАРЕКУВАА „БЛЕСКАВА ЅВЕЗДА“: Сега е во најдлабока рецесија откако стекна независност од Малезија

ЗЕМЈАТА ЈА НАРЕКУВАА „БЛЕСКАВА ЅВЕЗДА“: Сега е во најдлабока рецесија откако стекна независност од Малезија

Поради пандемијата доларот трета седмица по ред паѓа

Поради пандемијата доларот трета седмица по ред паѓа

Колку пари има во гробарскиот бизнис?

Колку пари има во гробарскиот бизнис?

За пет месеци ни легнале над 102 милиони евра од брз трансфер на пари

За пет месеци ни легнале над 102 милиони евра од брз трансфер на пари

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“