18 Јули, 2024
0.0265

ВО ПЕТОК: Поделба на обичните акции на Реплек, на еден ден ќе се стопира и тргувањето на берзата

Објавено во: Економија 08 Јули, 2024

Добивај вести на Viber

Во петок оваа недела, ќе се изврши веќе најавениот таканаречен сплит, односно поделба на обичните акции на фармацевтската компанија Реплек. 

Компанијата за тоа веќе ја извести јавноста, откако во април беше донесена ваквата одлука. Уписот на поделбата на акциите во Централен депозитар на хартии од вредност ќе биде заведен во петок и од тие причини на тој ден ќе биде стопирано тргувањето со акциите на оваа компанија на берзата. Компанијата за поделбата на акциите денеска ја извести инвеститорската јавност преку објава на ценовно чувствителна информација на берзата. 

Еве ја информацијата од компанијата:

„Ве известуваме дека на Годишното собрание на РЕПЛЕК АД Скопје одржано на 25 април 2024 година беше донесена Одлука за поделба на обичните акциии издадени од Реплек АД Скопје и намалување на номиналниот износ на акциите во сооднос 1:10. Врз основа на член 5 од оваа одлука уписот на поделбата на акциите во Централен депозитар за хартии од вредност АД Скопје ќе биде спроведен согласно состојбата на акционерската книга на 12 јули 2024 година, по спроведено порамнување на берзанските трансакции. За целите на успешно спроведување на наведената Одлука, по извршени консултации и добиени насоки од Комисијата за хартии од вредност и Централниот депозитар за хартии од вредност, Ве известуваме дека на ден 12 јули 2024 година времено ќе биде стопирано тргувањето со акциите издадени од Реплек АД Скопје на Официјалниот пазар на Македонската берза АД Скопје и истото ќе продолжи на 15.07.2024 година, се вели во објавата. 

Можеби ќе ве интересира

Кошутиќ го остава најголемиот енергетски проект во земјата за да ги води македонски Железници АД

Кошутиќ го остава најголемиот енергетски проект во земјата за да ги води македонски Железници АД

„КРАЛОТ НА КАФЕТО“ НОСИ ЛОШИ ВЕСТИ: Заради новите правила на ЕУ, цената на шолја од овој напиток многу ќе поскапи!

„КРАЛОТ НА КАФЕТО“ НОСИ ЛОШИ ВЕСТИ: Заради новите правила на ЕУ, цената на шолја од овој напиток многу ќе поскапи!

„ДА ИМАМ ДА МИЛОН ДОЛАРИ НЕ ЗНАМ ШТО БИ ПРАВЕЛ СО НИВ“: Џамински живее со 2.600 долари месечно и вели дека не му треба ништо повеќе

„ДА ИМАМ ДА МИЛОН ДОЛАРИ НЕ ЗНАМ ШТО БИ ПРАВЕЛ СО НИВ“: Џамински живее со 2.600 долари месечно и вели дека не му треба ништо повеќе

СЕПАК НИКОЈ НЕ ИЗВАДИ СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - пропадна берзанската аукција, немаше куповен налог за „Македонијатурист“

СЕПАК НИКОЈ НЕ ИЗВАДИ СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - пропадна берзанската аукција, немаше куповен налог за „Македонијатурист“

КИНЕЗИТЕ ИМААТ ПЛАН: Преку оваа земја ќе ја „затрупаат“ Европа со евтини електрични автомобили

КИНЕЗИТЕ ИМААТ ПЛАН: Преку оваа земја ќе ја „затрупаат“ Европа со евтини електрични автомобили

Крешник Бектеши: Цел месец помина, нема 7.000 ваучери за клима-уреди

Крешник Бектеши: Цел месец помина, нема 7.000 ваучери за клима-уреди

Владата го соопшти вториот ешалон: Екс-градоначалникот Марјан Ристески ќе биде заменик-министер за економија

Владата го соопшти вториот ешалон: Екс-градоначалникот Марјан Ристески ќе биде заменик-министер за економија

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот

Средба на министерката Божиновска со Бјорн Габриел, Европска Инвестициска Банка

Средба на министерката Божиновска со Бјорн Габриел, Европска Инвестициска Банка