23 Јули, 2024
0.1671

ВО ХРВАТСКА ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА Е 1.323 ЕВРА - еве во која дејност се заработува близу 2.500 евра

Објавено во: Балкан 20 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во правните лица во Хрватска за април годинава изнесува 1.323 евра, што е номинално за 17,9 отсто поголема од истиот месец лани, а реално за 13,7 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (DZS).

Споредено со платата за март годинава, просечната нето-плата за април е номинално пониска за 0,2 отсто, а реално за 0,9 отсто, се вели во извештајот на Си-Би-Ес, објавен во средата.

Највисока просечна месечна исплатена нето-плата по вработен во правни лица за април годинава е исплатена во дејности на информатичка услуга, 2.483 евра, а најниска во производство на облека, во износ од 837 евра.

Според извештајот на CBS, просечната нето плата за април била 1.110 евра, што значи дека половина од вработените имале помалку, а половина повеќе од таа сума.

Просечната месечна бруто-плата по вработен во правните лица за април изнесува 1.830 евра, што е номинално пониска за 0,2 отсто, а реално за 0,9 отсто во однос на март годинава.

На годишно ниво, просечната бруто-плата номинално е повисока за 18,3 отсто, а реално за 14,1 отсто.

Како и кај нето платите, највисока просечна месечна бруто-плата за април е исплатена во информатичките услужни дејности, во износ од 3.854 евра, а најниска во производството на облека, во износ од 1.080 евра.

Во април имало во просек 174 платени часови, што е за 4,8 отсто повеќе од март. Најголем број платени часови има во воден превоз (186), а најмал во дејности за социјална заштита без сместување (159).

Просечната месечна исплатена нето саатница за април годинава изнесува 7,42 евра, што е за 4,3 отсто пониско од март, а за 8,2 отсто повеќе од истиот месец лани, покажуваат податоците на ЦБС.

Пословни.хр

Можеби ќе ве интересира

АКО ГРАНДЕ ПАНДА СЕ ПРОДАВА КОЛКУ И ФИАТ 500 Л, ЌЕ ИМАМЕ ИЗВОЗ ОД ПОВЕЌЕ ОД ДВЕ МИЛИЈАДИ ЕВРА: Иван Николиќ за производството на новото возило

АКО ГРАНДЕ ПАНДА СЕ ПРОДАВА КОЛКУ И ФИАТ 500 Л, ЌЕ ИМАМЕ ИЗВОЗ ОД ПОВЕЌЕ ОД ДВЕ МИЛИЈАДИ ЕВРА: Иван Николиќ за производството на новото возило

ОВАА БАЛКАНСКА ЗЕМЈА ЌЕ СТАНЕ ПРВА НА БАЛКАНОТ СО СЕРИОСКО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧНИ АВТОМОБИЛИ: Ново поглавје за Србија

ОВАА БАЛКАНСКА ЗЕМЈА ЌЕ СТАНЕ ПРВА НА БАЛКАНОТ СО СЕРИОСКО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧНИ АВТОМОБИЛИ: Ново поглавје за Србија

СТАТИСТИКА НА ПОРАНЕШНА ЈУГОСЛАВИЈА: Хрватска имала најмногу лекари во 1984 година, Црногорците пиеле најмногу млеко, а еве во што водела Македонија

СТАТИСТИКА НА ПОРАНЕШНА ЈУГОСЛАВИЈА: Хрватска имала најмногу лекари во 1984 година, Црногорците пиеле најмногу млеко, а еве во што водела Македонија

„СОЛУН ВО ТОТАЛЕН КОЛАПС“: Еве како да ги избегнете најголемите гужви

„СОЛУН ВО ТОТАЛЕН КОЛАПС“: Еве како да ги избегнете најголемите гужви

ПЛЕН ОД ОКОЛУ 800.000 ЕВРА - невиден грабеж во Сански Мост, украдени 2 кеси

ПЛЕН ОД ОКОЛУ 800.000 ЕВРА - невиден грабеж во Сански Мост, украдени 2 кеси

ЕВЕ КАКО СЕ ПОДДРЖУВА ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО: за купена Гранде Панда од Крагуевац субвенции од 5.000 евра

ЕВЕ КАКО СЕ ПОДДРЖУВА ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО: за купена Гранде Панда од Крагуевац субвенции од 5.000 евра

Полнач за мобилен телефон итно повлечен од пазар во соседството: Голема опасност од пожар и струен удар!

Полнач за мобилен телефон итно повлечен од пазар во соседството: Голема опасност од пожар и струен удар!

МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕЖАТ НА ДНОТО НА СРПСКИ ДУНАВ! Германија дава „брдо пари“ за експлоатација на богатствата

МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕЖАТ НА ДНОТО НА СРПСКИ ДУНАВ! Германија дава „брдо пари“ за експлоатација на богатствата

ЕКСПЛОЗИЈА КАЈ ЕЗЕРОТО ГАЗИВОДА ВО КОСОВО: Оштетени се неколку возила

ЕКСПЛОЗИЈА КАЈ ЕЗЕРОТО ГАЗИВОДА ВО КОСОВО: Оштетени се неколку возила