15 Јуни, 2021
0.0196

Владата следната година ќе треба да најде 83 милиони евра за резервно гориво

Објавено во: Економија 11 Мај, 2021

Државата следната година ќе купува резервно гориво за 73,35 милиони евра, според Акциски план за формирање на нафтени резерви кој е наметнат од ЕУ, а кој го објави Владата со кој ќе треба да се исполнат капацитетите за негово чување. Чувањето на купената количина ќе предизвика дополнителни трошоци, со што во 2022 ќе треба да се најдат 83 милиони евра.

До тогаш ќе треба да се купат 71,4 килотони дизел за 50,3 милиони евра, 27,1 килотони моторен бензин за 21,411 милиони евра и околу 7 милиони евра за останатите горива. На крајот на 2022 државата треба да има 251,2 килотони резерви, а зафатнината на чување да биде речиси двојно поголемо. За чувањето на складиштарите ќе им се плаќа 9,045 милиони евра. Половина милион евра ќе бидат дадени и за Агенцијата за задолжителни нафтени резерви за администрирање на процесот. 

Тоа значи дека вкупната сума што ќе биде потребна, а е запишана во проекцијата на планот, е нешто помалку од 83 милиони евра. Парите ќе се обезбедуваат од надоместокот за задолжителни резерви на сурова нафта и нафтени деривати; од меѓународна соработка на програми и проекти, од кредити и, како што се вели во планот, од други извори.

Ќе биде вистински предизвик за Владата да ги најде овие пари, ако се знае дека според она што го пишува за надоместокот за задолжителни резерви, кој се одвојува од купените горива во комерцијална продажба, се планирани само 8,8 милиони евра. 

„Суровата нафта и нафтените деривати од задолжителните резерви треба во секое време по квалитет да одговараат на важечките национални прописи за квалитетот на течните горива и да не содржат недозволени примеси и/или нечистотии кои можат битно да влијаат врз квалитетот и на фактичките количини на нафтените резерви, со цел нафтените резерви секогаш да бидат достапни за интервенција на пазарот. 

Обновувањето на нафтените деривати тековно ќе го вршат трговските друштва од нафтениот сектор во земјата, кои се складиштари на задолжителни резерви, врз основа на склучени договори за складирање, чување и обновување на нафта и нафтени деривати од задолжителните резерви со МАКОРА“, најавува Владата.

Во акцискиот план се препорачува и одржување на постојните и изградбата на нови складишни капацитети и инфраструктура за нафтени деривати на територијата на земјата гледано долгорочно, со што трајно би се решило проблемот со складирање на севкупните нафтени резерви.

До крајот на следната година државата треба да има свои 50 килотони моторен бензин, 158,3 килотони дизел, 32,7 килотони мазут и 10 килотони екстралесно масло. 

А.К.


Можеби ќе ве интересира

До 10.000 евра помош ќе добијат превозници на меѓународни линии

До 10.000 евра помош ќе добијат превозници на меѓународни линии

Пентхаус во Мајами Бич е најскапиот имот платен во криптовалути

Пентхаус во Мајами Бич е најскапиот имот платен во криптовалути

Министерот Бектеши ја посети подружницата на Алкалоид во Киев

Министерот Бектеши ја посети подружницата на Алкалоид во Киев

Вредноста на биткоинот надмина 40.000 долари

Вредноста на биткоинот надмина 40.000 долари

Понизок ДДВ за сметките на струја за да нема поскапување: Само да не блокира Мицкоски, вели премиерот

Понизок ДДВ за сметките на струја за да нема поскапување: Само да не блокира Мицкоски, вели премиерот

МАПАС со порака до граѓаните - Информирај се навременo за својата пензија

МАПАС со порака до граѓаните - Информирај се навременo за својата пензија

ВЛАДАТА ВОВЕДУВА НОВА ТАКСА: Плус 3,5 денари за литар на бензините и дизелот

ВЛАДАТА ВОВЕДУВА НОВА ТАКСА: Плус 3,5 денари за литар на бензините и дизелот

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ТАВ, САНИ ШЕНЕР: Ќе требаат уште еден до два месеци за да се воведе стандард за летање во сите земји, ја корегиравме веста за Германија

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ТАВ, САНИ ШЕНЕР: Ќе требаат уште еден до два месеци за да се воведе стандард за летање во сите земји, ја корегиравме веста за Германија

ФИТР за прв пат инвестира во 4 компании за развој на дигитализација на земјоделството

ФИТР за прв пат инвестира во 4 компании за развој на дигитализација на земјоделството