07 Јули, 2020
0.0263

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Објавено во: Економија 04 Јуни, 2020

Благој Бочварски, градоначалникот на Штип, информира дека Владата донела акт за официјално затворање на текстилните и кожарските капацитети во градот за време на празничниот продолжен викенд додека трае карантинот во градот.

Ваквата одлука Владата ја донесе на барање на градоначалникот, по информацијата дека луѓе поради страв да не ја изгубат работата во оваа дејност, не кажуваат дека имаат позитивен на вирусот во најблиското семејство.

„Поради ова, за да го заштитиме здравјето на граѓаните и вработените поднесовме барање Владата целосно да го забрани работењето на кожарската и текстилната индустрија. Главниот кризен штаб го прифати барањето. Издавање на дозволи за работа за време на овој викенд на подрачјето на Штип ќе бидат целосно забранети“, рече Бочварски.

За ова, вели Бочварски, информирани се инспекторатите, како и работодавачите да не ги повикуваат на работа ангажираните во конфекциите и кожарите.

„До сега не беа целосно затворени затоа што не носам јас таква одлука, оваа пандемија трае речиси веќе долгоп време и се заканува крах на економијата, што би значело отпуштање на над 7.000 работници кои би останале  без егзистенција“, рече Бочварски.

Можеби ќе ве интересира

Кои се битолските милионери?

Кои се битолските милионери?

БЕРБА ПОД МАСКИ: Овоштарите се плашат дека нема да можат да најдат сезонци

БЕРБА ПОД МАСКИ: Овоштарите се плашат дека нема да можат да најдат сезонци

Macedonia Timeless укинато уште пред три години, за ребрендирањето ќе се чека нов владин мандат

Macedonia Timeless укинато уште пред три години, за ребрендирањето ќе се чека нов владин мандат

Забавени се нарачките за германските фабрики

Забавени се нарачките за германските фабрики

СЕВЕРНА И ЈУЖНА АМЕРИКА ЌЕ БИДАТ НАЈПОГОДЕНИ: Пандемијата ќе „скрати“ 400 милиони работни места

СЕВЕРНА И ЈУЖНА АМЕРИКА ЌЕ БИДАТ НАЈПОГОДЕНИ: Пандемијата ќе „скрати“ 400 милиони работни места

Скокнаа цените на угостителските услуги, но има еден исклучок

Скокнаа цените на угостителските услуги, но има еден исклучок

ЗАКАНА ЗА ЕКОНОМИЈАТА: Германија ќе достигне невработеност од 10 отсто?

ЗАКАНА ЗА ЕКОНОМИЈАТА: Германија ќе достигне невработеност од 10 отсто?

Чудно толкување на Град Скопје: Нема илјада евра субвенција за инвертер ако си се греел претходно на струја

Чудно толкување на Град Скопје: Нема илјада евра субвенција за инвертер ако си се греел претходно на струја

Сугарески: Тоа што го мислам за Охрид, го мислам и за Струга

Сугарески: Тоа што го мислам за Охрид, го мислам и за Струга