05 Март, 2024
0.0229

Зошто акцијата на „Алкалоид“ злато вреди?

Објавено во: Економија 23 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Тимот што победува не се менува! Менаџерите на „Алкалоид“ добија нов 6 годишен мандат и дадоа отчет за сработеното досега при што особено се истакнува тоа што профитот е удвоен, а консолидираната продажба зголемена за 60 отсто. И што е најважно за инвеститорите дивидендата од 2015 до 2021 година растеше просечно годишно со стапка од 12 отсто!

„Алкалоид“ постави нов стандард во македонската корпоративна историја, овој пат по начинот на информирање на јавноста за поставувањето на старо-новиот менаџерски тим односно управниот одбор на друштвото.

Кратко, јасно и прецизно без непотребни флоскуси и прави фрази компанијата ја извести јавноста дека акционерите им дале нов 6 годишен мандат на досегашните менаџери: Живко Мукаетов, Милица Глигорова, Ѓорѓи Јованов, Ќире Ицев и Виктор Стојчевски.

Акционерите мандатот им го довериле заради тоа што успеале во период од 6 години континуирано годишно да ја зголемуваат дивидендата за 12 отсто. Тоа е најважниот аргумент за акционерите кои покажуваат дека овој тим заслужува целосна доверба и нов мандат.

Инаку во периодот што е зад нив (од 2015 до 2021 година) малата и одбрана чета на Мукаетов успеа да ја зголеми консолидираната продажба на „Алкалоид“ за 80 милиони евра (лани била 207,6 милиони евра, а 2015 година била 127,6 милиони евра). А при тоа низ тие години да ја удвои добивката на друштвото која лани достигна 21,1 милиони евра.

А тоа секако се одрази соодветно и на дивидендата на компанијата која лани изнесуваше 396 денари, а пред 6 години била 207 денари.

Овие се бетон-аргументи заради кои „Алкалоид“ е златната акција на Македонската берза и токму заради горенаведеното не треба да се читаат ниту фундаментални ниту технички анализи.

На сето сработено досега од менаџерите и од работниот колектив на „Алкалоид“ и не би било нескромно, а е вистинито да се каже дека ова е најдоброто од Македонија! 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ОД ФАКУЛТЕТ, ДИРЕКТНО НА РАБОТНА ЗАДАЧА - Делта вработи 33 млади лидери

ОД ФАКУЛТЕТ, ДИРЕКТНО НА РАБОТНА ЗАДАЧА - Делта вработи 33 млади лидери

КОНЕЧНО ПОЗНАТ НОВИОТ СОПСТВЕНИК НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - фирма за маркетинг е новиот газда кој плати 350 илјади евра, еве ги деталите

КОНЕЧНО ПОЗНАТ НОВИОТ СОПСТВЕНИК НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - фирма за маркетинг е новиот газда кој плати 350 илјади евра, еве ги деталите

NVIDIA СТАНА ТРЕТА НАЈВРЕДНА КОМПАНИЈА НА СВЕТОТ - еве кои две се на врвот

NVIDIA СТАНА ТРЕТА НАЈВРЕДНА КОМПАНИЈА НА СВЕТОТ - еве кои две се на врвот

ПОЗНАТА КОМПАНИЈА НАЈАВИ РЕКОРДНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ И НОВИ ВРАБОТУВАЊА - така тоа се прави во Хрватска

ПОЗНАТА КОМПАНИЈА НАЈАВИ РЕКОРДНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ И НОВИ ВРАБОТУВАЊА - така тоа се прави во Хрватска

ВОЗАЧИ НА ДИЗЕЛ ПОЧЕКАЈТЕ СО СТАВАЊЕ ГОРИВО, СОПСТВЕНИЦИТЕ НА БЕНЗИН НЕКА ПОБРЗААТ НА БЕНЗИНСКА: Се менуваат цените на горивата, еве колку ќе чинат

ВОЗАЧИ НА ДИЗЕЛ ПОЧЕКАЈТЕ СО СТАВАЊЕ ГОРИВО, СОПСТВЕНИЦИТЕ НА БЕНЗИН НЕКА ПОБРЗААТ НА БЕНЗИНСКА: Се менуваат цените на горивата, еве колку ќе чинат

ОД МИЛИЈАРДЕР НА ЛИСТАТА НА НАЈМОЌНИ ЛУЃЕ НА ФОРБС, ДО ПАД КОЈ ОДЕКНА: Како банкротирше Ал Мухаири

ОД МИЛИЈАРДЕР НА ЛИСТАТА НА НАЈМОЌНИ ЛУЃЕ НА ФОРБС, ДО ПАД КОЈ ОДЕКНА: Како банкротирше Ал Мухаири

ВРАБОТЕНИТЕ ВО НАЦИОНАЛНИ ШУМИ ПОЧНУВААТ ШТРАЈК - бараат исплата на платите

ВРАБОТЕНИТЕ ВО НАЦИОНАЛНИ ШУМИ ПОЧНУВААТ ШТРАЈК - бараат исплата на платите

НЕ Е ЗАВРШЕНА БОРБАТА ПРОТИВ ИНФЛАЦИЈАТА ВО ЕВРОЗОНАТА:Иако ЕЦБ повторно ги замрзна каматните стапки, стравот остана

НЕ Е ЗАВРШЕНА БОРБАТА ПРОТИВ ИНФЛАЦИЈАТА ВО ЕВРОЗОНАТА:Иако ЕЦБ повторно ги замрзна каматните стапки, стравот остана

ЗАПОЧНА КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМОТ - економски прогнози, очекувања, анализи, што се ќе понудат годинешните дебати?

ЗАПОЧНА КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМОТ - економски прогнози, очекувања, анализи, што се ќе понудат годинешните дебати?