23 Јули, 2024
0.0272

УСТАВЕН ПОВЕДЕ ПОСТАПКА ЗА НАПЛАТА НА ДОЛГОВИТЕ: Иницијативата за платите на обвинителите ја отфрли

Објавено во: Македонија 20 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Уставен поведе постапка за наплата на долговите, а иницијативата за платите на обвинителите ја отфрли.

Уставниот суд денеска поведе постапка за дел од Законот за изменување и дополнување на Законот за облигационите односи во делот на присилна наплата на долговите и донесе времена мерка со што до конечната одлука се сопира спроведувањето на оспорениот дел од законот. Уставниот суд денеска не поведе постапка за Законот за плати на јавните обвинители што значи дека останува на сила законот со кој што се намалува коефициентот за пресметка на платите на јавните обвинители, а со тоа и висината на истата.

„Во оваа фаза Судот изрази сомнеж дека оспорените членови се во спротивност со повеќе уставни одредби меѓу кои и владеењето на правото, правото на гарантирана сопственост, правото на еднаквост на граѓаните пред Уставот и особено забраната за повратно важење на законите“, се наведува во соопштението од Уставниот суд.

Пред Судот, како што се вели во соопштението, основано се постави прашањето дека законодавецот не го почитувал тоа што првично го гарантирал и утврдил нови услови и рокови под кои ќе се одвиваат воспоставени правни односи  помеѓу доверителите и должниците, утврдени претходно со правосилна судска одлука, односно извршна исправа.

„Собранието, согласно својата надлежност да ги уредува правните односи на граѓаните го скратило рокот на застареност на побарувањата на доверителите од десет на пет години, но притоа не внимавало на забраната на повратно важење на законите, како и на уставната обврска да овозможи преоден период за прилагодување на граѓаните на новиот правен режим“, се вели во соопштението.

Во согласност со Уставот, како што наведуваат од Судот, исклучок од споменатото правило е дозволен, но Собранието не даде одговор до Уставниот суд, ниту пак во образложението на предлог-законските измени не се осврнало на причините и целите за правење на ваков исклучок, со што во судската пракса, како и во нормативниот поредок е предизвикан хаос.

При вакви околности кога не е предвиден период на прилагодување, при носењето на овие измени, Судот се сомнева дека се нарушени легитимните очекувања на граѓаните како и нивната правна извесност.

Во поткрепа на аргументите за поведување на постапка за оценка на уставноста на одредбите и изрекување на т.н. времена мерка, како што се истакнува во соопштението, биле анализирани одлуки на Европскиот суд за човекови права во насока на донесената одлука на Уставниот суд.

„Собранието со ниту еден збор не се осврнува на причините за скратување на уставно утврденото правило за времето од донесување на законот до времето кога истиот ќе стапи на сила (вакацио легис), со што се доведува во прашање и почитувањето на член 52, став 3 од Уставот“, велат од Уставен.

Во однос на фактот дека Судот во јануари 2024 година по овој закон не поведе постапка, Уставниот суд  ја искористи деловничката можност како и уставно-судската пракса повторно да се  впушти во расправа за прашањето на уставноста на истите законски одредби, врз основа на тоа што е направена подлабока анализа и е изнесена дополнителна аргументација, како и врз основа на фактот дека овој пат Судот одлучуваше во полн состав.

Уставниот суд денеска не поведе постапка за Законот за плати на јавните обвинители што значи дека останува на сила законот со кој што се намалува коефициентот за пресметка на платите на јавните обвинители, а со тоа и висината на истата.

Можеби ќе ве интересира

„Останете така. ОЈО има работа. А, вие продолжете да измислувате“: Јанушев со остра реакција, и Тошковски негира поврзаност со обвинувањата од СДСМ

„Останете така. ОЈО има работа. А, вие продолжете да измислувате“: Јанушев со остра реакција, и Тошковски негира поврзаност со обвинувањата од СДСМ

ВЛАДАТА БАРА КАНДИДАТ ЗА ЧЛЕН ВО РКЕ: платата нема да биде за потценување, еве кои услови мора да се исполнат

ВЛАДАТА БАРА КАНДИДАТ ЗА ЧЛЕН ВО РКЕ: платата нема да биде за потценување, еве кои услови мора да се исполнат

САМО ДВАЈЦА ПРАТЕНИЦИ ОД СДСМ ПРИЈАВЕНИ ДА ДИСКУТИРААТ ЗА ЗАМЕНИЦИТЕ МИНИСТРИ - денеска е точката за избор, опозицијата нема забелешки?

САМО ДВАЈЦА ПРАТЕНИЦИ ОД СДСМ ПРИЈАВЕНИ ДА ДИСКУТИРААТ ЗА ЗАМЕНИЦИТЕ МИНИСТРИ - денеска е точката за избор, опозицијата нема забелешки?

„ГЛЕДАМ КАКО РОДИТЕЛИ ЗАРАБОТУВААТ НА СВОИТЕ БОЛНИ ДЕЦА, НА ОДМОРИ ОДАТ СО ПАРИ МОЛЕНИ ЗА ЗДРАВЈЕТО НА ДЕТЕ“: Д-р Лазаров со апел, да не се донира на лични сметки

„ГЛЕДАМ КАКО РОДИТЕЛИ ЗАРАБОТУВААТ НА СВОИТЕ БОЛНИ ДЕЦА, НА ОДМОРИ ОДАТ СО ПАРИ МОЛЕНИ ЗА ЗДРАВЈЕТО НА ДЕТЕ“: Д-р Лазаров со апел, да не се донира на лични сметки

„КОНСТАТИРАН Е ХАОС И НЕГРИЖА ОД ПРЕТХОДНОТО РАКОВОДСТВО“: Тошковски вели работењето во управните служби треба да стане престиж

„КОНСТАТИРАН Е ХАОС И НЕГРИЖА ОД ПРЕТХОДНОТО РАКОВОДСТВО“: Тошковски вели работењето во управните служби треба да стане престиж

„Како се поврзани подарокот на Јанушев од 325.000 евра и имотот на министерот Тошковски?“: СДСМ со нови докази

„Како се поврзани подарокот на Јанушев од 325.000 евра и имотот на министерот Тошковски?“: СДСМ со нови докази

ЗАЕМ ОД 26,4 МИЛИОНИ ЕВРА ОД ЕБОР ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА МРЕЖАТА: ќе добиеме и грант од 7,6 милиони евра, еве ги деталите

ЗАЕМ ОД 26,4 МИЛИОНИ ЕВРА ОД ЕБОР ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА МРЕЖАТА: ќе добиеме и грант од 7,6 милиони евра, еве ги деталите

СО ПОЖАРИТЕ НЕ Е ЛЕСНО: Повреден командирот на штипската Територијална Противпожарна единица при гаснење на пожар

СО ПОЖАРИТЕ НЕ Е ЛЕСНО: Повреден командирот на штипската Територијална Противпожарна единица при гаснење на пожар

„ДАЛИ МУЦУНСКИ, ТОШКОВСКИ И МИСАЈЛОВСКИ ИСТО ТАКА ИМААТ ПРОБЛЕМИ СО КОЛЕНАТА“ - СДСМ прашува и дали премиерот Мицкоски го нема тој проблем кога се качува на Водно

„ДАЛИ МУЦУНСКИ, ТОШКОВСКИ И МИСАЈЛОВСКИ ИСТО ТАКА ИМААТ ПРОБЛЕМИ СО КОЛЕНАТА“ - СДСМ прашува и дали премиерот Мицкоски го нема тој проблем кога се качува на Водно