30 Мај, 2020
0.0242

УСЈЕ и годинава се приклучува на глобалната иницијатива „Часот на планетата Земја“

Објавено во: Мои пари 27 Март, 2020

Цементарница УСЈЕ АД Скопје, годинава повторно се приклучува на глобалната иницијатива „Часот на планетата Земја“. Во периодот од 20:30 часот до 21:30 часот на 28 март, 2020 година, УСЈЕ ќе ги исклучи мелниците за цемент, а покрај тоа од електричното напојување ќе бидат исклучени и другите постројки кои не се од витално значење.

Покрај тоа УСЈЕ ги повика и своите вработени кои во овој период се во своите домови како резултат на редуцирањето на персонал согласно препораките за социјална дистанцираност заради заштита од ширење на вурисот Ковид 19, да се приклучат на оваа иницијатива од своите домови.

Со приклучувањето кон глобалната акција „Часот на планетата земја“, УСЈЕ ќе заштеди над 10 MWh електрична енергија, што е приближно на количеството енергија неопходна за напојување на околу 20.000 светилки. Со остварената заштеда на електрична енергија Цементраница УСЈЕ придонесува во намалувањето на вкупните емисии на т.н. стакленички гасови во атмосферата, кои се посочуваат како еден од главните причинители на глобалното затоплување и климатските промени.

Согласно светската препорака за социјална изолација како превенција од ширење на Ковид 19, Светскиот фонд и глобалните канцеларии на иницијативата „Часот на планетата земја“ препорачаа годинава сите активности да се одбележат виртуелно во насока на зачувување на јавното здравје и безбедност на населението.

Од декември 2008 година, Цементарница УСЈЕ е член на „Глобал Компакт“ договорот на Обединетите Нации. Со потпишување на овој договор, компанијата се обврза дека ќе ги почитува десетте клучни принципи за добро корпоративно управување, меѓу кои е и заштитата на животната средина. Дополнително, во 2014 година, Цементарница УСЈЕ целосно ги исполни сите обврски предвидени со Дозвола за управување со оперативен план - А–Интегрираната Еколошката дозвола, а продолжи и со реализацијата на бројни општествено одговорни иницијативи во областа на животната средина.

Можеби ќе ве интересира

УНИЦЕФ донира респиратори за здравствените установи

УНИЦЕФ донира респиратори за здравствените установи

Започнете онлајн продажба со услугата за E-трговија на НЛБ Банка

Започнете онлајн продажба со услугата за E-трговија на НЛБ Банка

Близу 500 ученици учествуваа на националниот натпревар на Европскиот квиз на парите

Близу 500 ученици учествуваа на националниот натпревар на Европскиот квиз на парите

Онлајн промоција на „Најстари приказни“ од Томислав Османли

Онлајн промоција на „Најстари приказни“ од Томислав Османли

Почнува со работа Cafe Literatura: Најубавото кафе во најголемата книжарница во Македонија – Literatura.mk Superstore

Почнува со работа Cafe Literatura: Најубавото кафе во најголемата книжарница во Македонија – Literatura.mk Superstore

LOYALTY ДЕНОВИ ВО ПРОДАВНИЦИТЕ НА FASHION GROUP

LOYALTY ДЕНОВИ ВО ПРОДАВНИЦИТЕ НА FASHION GROUP

Новата Mokka: Opel се фокусира на плочките со имињата на моделите

Новата Mokka: Opel се фокусира на плочките со имињата на моделите

Генерали Инвестментс советува: Инвестирањето во акции од нафтената индустрија и воздухопловството само за добрите познавачи

Генерали Инвестментс советува: Инвестирањето во акции од нафтената индустрија и воздухопловството само за добрите познавачи

Стилски совети за впечатлив изглед

Стилски совети за впечатлив изглед