29 Февруари, 2024
0.0285

Управата за јавни приходи го одбележува Денот на даночните работници

Објавено во: Економија 02 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Управата за јавни приходи по 26 пат го одбележа Денот на даночните работници „Св. Матеј“, и 76 години од воспоставување на даночен систем. Настанот го отвори и пред присутните се обрати Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, која во пресрет на 30 годишниот јубилеј идната година испрати силна порака дека УЈП не е само институција која се грижи за приходната страна во Буџетот, туку е и основата на сите општествени процеси , двигател на економските текови, партнер на даночните обврзници. Лукаревска рече дека даночните работници и УЈП се присутни во сите можни евиденциски процеси, и се клучот за размена на податоци со, институциите, координирајќи ги важните процеси во даночната сфера, борбата против корупцијата и во реформската агенда. 

Таа говореше и за соработката со Светска Банка, ММФ и USTreasuryкако и за работните процеси кои се случуваат во Управата за јавни приходи.

„Соработката со Светска Банка ќе се круниса со нов Интегриран Даночен Информационен Систем, што ќе ја зголеми ефикасноста, ефективноста и ажурноста на сите услуги, процеси, тековни активности , од една страна, а од друга страна тоа ќе има свој ефект и во процесот на наплатата и во сузбивање на даночното затајување .Врз основа на тој процес, формирани се работно тело и два комитети за усогласеност и реформи.Неизбежно е да ја споменеме и Е – фактурата , чија реализација несомнено ќе не позиционира во трката за развој и модернизација со даночните управи од регионот и пошироко . Со овој проект, голема помош ќе имаат сите и бизнис заедницата, државните институции и граѓаните. “-рече Лукаревска.

Директорката на УЈП во своето обраќање истакна дека сметководителите се едни од најголемите корективи на институцијата.

 ,,Нема критика која не сме ја земале во предвид, нема сугестија на која  не сме и посветиле соодветно внимание, не постои било кој нивен проблем што заеднички не сме го разгледувале. Дали сме направиле доволно ,сеуште не. Но само со меѓусебна поддршка и добронамерност и во иднина ќе продолжиме да ја цврстиме меѓусебната доверба. Нивните критики не мотивираат уште повеќе да продолжиме кон нашата модернизација и трансформација. – рече Лукаревска

Министерот за финансии, Фатмир Бесими, во своето обраќање рече дека УЈП ја има поддршката на Министерството за финансии во процесот на имплементација на модерни, дигитализирани услуги.

„Ќе продолжиме и понатаму, преку блиска соработка со Управата за јавни приходи, заеднички да работиме на реализација на низа приоритети во даночната сфера, меѓу кои и континуирано унапредување на даночното законодавство, зголемување на ефикасноста и ефективноста во прибирањето на даночните приходи, борба против неформалната економија, зголемување на транспарентноста на даночниот систем и зајакнување на соработката со министерствата за финансии и даночните администрации од регионот и пошироко“, посочи министерот  Бесими и додаде дека даночните работници имаат една од најзначајните улоги во проведување на словото на даночните закони и борбата со неформалната економија.“ – истакна министерот за финансии Фатмир Бесими.

Премиерот Димитар Ковачевски, упати честитки за посветеноста во работењето на вработените во УЈП, а во своето обраќање го потенцираше партнерскиот однос кој Управата за јавни приходи го гради низ годините со даночните обврзници, институциите и меѓународните организации.

„Управата за јавни приходи има многу значајна улога за државата  како целина и во таа насока ги охрабруваме чекорите и новитети кои се воведуваат, како дигитализација на услугите и модернизација на процесите. Заедно со нас, спроведувате ефикасен, транспарентен и праведен даночен систем и даночна политика преку наплатување даноци, градејќи партнерски однос со даночните обврзници. Ви честитам за вашата посветеност во работењето и високиот квалитет на услугите за даночните обврзници со цел навремено и точно исполнување на обврските и праведно и ефикасно собирање на даноците и на јавните давачки.  Тоа е клучно за функционирањето на една држава и  значи средства за изградба на темелите на општеството како инфраструктура, образование, здравство, заштита на животната средина, одржување на јавниот ред и мир и се останато од интерес на граѓаните“, порача претседателот на Владата на Република Северна Македонија, на денешното одбележување на Денот на даночните службеници Свети Матеј.

При тоа, премиерот Ковачевски потенцира дека показател за успешната работа на УЈП како една од најзначајните  институции се и последните бројки за наплата на даноците.
„Во периодот од јануари заклучно со ноември  2023 година, остварен е вкупен даночен приход од  над 1,6 милијарди евра, што е зголемување  за 7,62% од остварениот даночен приход за истиот период во 2022 година. Пораст  на наплатата е регистрирана и  во ноември годинава, кога истата изнесувала над 163 милиони евра што е реализација од 111% од планираниот вкупен приход за ноември, односно за 42% поголема наплата од ноември 2022 година. 
Владата креира позитивни политики и затоа успеавме да постигнеме ефикасност, големите даночни обврзници од почетокот на годинава заклучно со ноември да учествуваат со 43,5 проценти во вкупно наплатените даноци во државата“ - посочи премиерот Ковачевски на настанот.

Во рамки на настанот а по повод Денот на даночните работници „Св. Матеј“, беа доделени и Плакети за успешната соработка на Управата за јавни приходи со меѓународни  и домашни институции а беа врачени и Пофалници за вработените.

На настанот присуствуваа претставници на дипломатскиот кор и на Владата, на меѓународни организации со кој соработува УЈП, директори на повеќе институции, градоначалници, медиумски работници и други значајни личности од општествениот живот.

Можеби ќе ве интересира

ДОБРА ВЕСТ ЗА УЧИЛИШТАТА, ГРАДИНКИТЕ И МАЛИТЕ ДУЌАНИ - ќе плаќаат поевтино парно за 35 проценти

ДОБРА ВЕСТ ЗА УЧИЛИШТАТА, ГРАДИНКИТЕ И МАЛИТЕ ДУЌАНИ - ќе плаќаат поевтино парно за 35 проценти

ПУШАЧИТЕ МЕЃУ ЗДРАВЈЕТО И ПРОФИТОТ – како ќе се постапува на ова прашање, ќе се заштити јавноста, или ќе се остави „сами да му ја мислат“

ПУШАЧИТЕ МЕЃУ ЗДРАВЈЕТО И ПРОФИТОТ – како ќе се постапува на ова прашање, ќе се заштити јавноста, или ќе се остави „сами да му ја мислат“

МИЛЕНИУМЦИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ НАЈБОГАТАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА - очекуваат годинава да станат уште побогати

МИЛЕНИУМЦИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ НАЈБОГАТАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА - очекуваат годинава да станат уште побогати

ШТО НЕ ЧЕКА ОД УТРЕ? Ќе рипнат ли „гарантираните“ цени до плафон?

ШТО НЕ ЧЕКА ОД УТРЕ? Ќе рипнат ли „гарантираните“ цени до плафон?

Кој скопски хотелиер од дивиденди и камати заработи 1,1 милиони евра?

Кој скопски хотелиер од дивиденди и камати заработи 1,1 милиони евра?

ОСТАНУВА МИСТЕРИЈА НОВИОТ ГАЗДА НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - молк за тоа кој ја купи за 350 илјади евра фирмата што грее 500 домаќинства

ОСТАНУВА МИСТЕРИЈА НОВИОТ ГАЗДА НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - молк за тоа кој ја купи за 350 илјади евра фирмата што грее 500 домаќинства

Дали германските работодавци ќе отпуштаат во следните месеци?

Дали германските работодавци ќе отпуштаат во следните месеци?

СЛОВЕНИЈА Е НА ВРВОТ: Македонија со најниска просечна плата во регионот

СЛОВЕНИЈА Е НА ВРВОТ: Македонија со најниска просечна плата во регионот

ПОКАЖАА КАКО ПРИНУДУВААТ ВРАБОТЕН ДА ДАДЕ ОТКАЗ: Гигантите имаа „специјални техники“

ПОКАЖАА КАКО ПРИНУДУВААТ ВРАБОТЕН ДА ДАДЕ ОТКАЗ: Гигантите имаа „специјални техники“