29 Февруари, 2024
0.0245

„ТРГНУВАМ ВО МРАК, СЕ ВРАЌАМ ВО МРАК, ДНЕВНО СВЕТЛО ГЛЕДАМ САМО ЗА ВИКЕНД“: Еве каков е животот во Швајцарија

Објавено во: Финансии 27 Ноември, 2023

Добивај вести на Viber

Работата во магацинот е таква што сте во затворени сали без дневна светлина - што значи дека можете да уживате во сонцето, односно во дневната светлина само за време на викендите. Не се жалам на приходите, кои се малку повисоки од Германија каде што работев пред пет години, но кај нас е сосема поинаку - вели жена од БиХ која се преселила во Швајцарија.

Пред година и пол таа од Босна и Херцеговина се преселила во Швајцарија каде нашла работа и на тој начин се труди да си ја подобри животната ситуација, но и семејството. Нејзиното име е Франка и раскажа како во Швајцарија го постигнала она што отсекогаш го посакувала, но и изгубила многу.

Таа работи во магацин во Швајцарија, а за списанието Феникс раскажа како се навикнала на тоа. На пат кон работа и назад, таа губи повеќе од два часа дневно.

- Работам во дневни смени бидејќи не можам да поднесам ноќни смени. Смената почнува во 8 часот, а јас завршувам со работа во 17 часот. Но, како што патувам подолго, морам да станам многу порано, практично заминувам откако ќе се стемни и се враќам откако ќе се стемни. Работата во магацинот е таква што сте во затворени сали без дневна светлина - што значи дека можете да уживате во сонцето, односно во дневната светлина само за време на викендите. Не се жалам на приходите, кои се малку повисоки од Германија каде што работев пред пет години, но кај нас е сосема поинаку - вели тој.

Таа вели дека во Швајцарија е нормално на работа да те прашуваат дали си католик или муслиман и дека поделбите се повидливи, дури и многу повеќе отколку во Босна и Херцеговина. Позитивната страна е тоа што наведува дека има добри приходи и може да му помогне на семејството, но светлината на денот ја чувствува само за викенди.

Како последица на работното вре,е таа вели дека ја изгубила навиката за дружење бидејќи кога ќе дојде викенд мора да го користи за пазарење, чистење и средување на домот.


Можеби ќе ве интересира

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

ПРОСЕЧНА ПЛАТА НЕ ЗЕМААТ НИ 50 ОТСТО ОД ВРАБОТЕНИТЕ – недостигот на работници ги зголемува платите, но дали се доволни?

ПРОСЕЧНА ПЛАТА НЕ ЗЕМААТ НИ 50 ОТСТО ОД ВРАБОТЕНИТЕ – недостигот на работници ги зголемува платите, но дали се доволни?

ДИОМИДИС НИКОЛЕТОПУЛОС: НАМАЛУВАЊЕТО НА КАМАТНИТЕ СТАПКИ ЌЕ ПОТТИКНЕ НОВИ ИНВЕСТИЦИИ, еве какви се очекувањaтa на Генералниот директор на Стопанска банка

ДИОМИДИС НИКОЛЕТОПУЛОС: НАМАЛУВАЊЕТО НА КАМАТНИТЕ СТАПКИ ЌЕ ПОТТИКНЕ НОВИ ИНВЕСТИЦИИ, еве какви се очекувањaтa на Генералниот директор на Стопанска банка

ТОЈ Е НАЈБОГАТ АЛБАНЕЦ НА БАЛКАНОТ! Купил вила од 4 милиони евра во Белград, не знае ни колку коли има, а еве како заработува толку пари

ТОЈ Е НАЈБОГАТ АЛБАНЕЦ НА БАЛКАНОТ! Купил вила од 4 милиони евра во Белград, не знае ни колку коли има, а еве како заработува толку пари