25 Април, 2024
0.0273

ТОНЕТЕ ЛИ ВО ОПОРТУНИТЕТНИ ТРОШОЦИ? Еве кои се и од каде доаѓаат

Објавено во: Финансии 04 Март, 2024

Добивај вести на Viber

Дали некогаш сте биле во ситуација кога треба да изберете? Сигурно да. Доколку сте се нашле во позиција во која сте имале неколку понуди, дали за инвестиција, или можеби за работа и сте ја избрале онаа што ви изгледала најпаметна, со вашата одлука сте создале опортунитетен трошок.

Цената на пропуштената шанса, како што инаку се нарекува, ја претставува вредноста на одредено добро наспроти друго, односно разликата што претставува трошок за нас.

Кога станува збор за опортунитетните трошоци, тоа не значи дека парите го „напуштаат“  вашиот џеб, туку разликата помеѓу парите што ги имате сега и парите што би ги имале да донесете поинаква одлука во одреден момент.

Да разјасниме со пример

Моментално сте на пресврт во животот и треба да одлучите дали сакате да ја прифатите понудата на друга компанија која ви нуди 1.000 евра месечно, додека вие сега заработувате 700 евра.

На крајот, поради лични причини, се откажувате од новата компанија и одлучувате да останете таму каде што веќе работите, а со тоа вашиот опортунитетен трошок е 300 евра месечно или 3.600 евра годишно.

1.000-700=300

300*12=3.600

Буквално не сте „изгубиле“ пари од вашиот џеб, но доколку сте донеле поинаква деловна одлука, сега дефинитивно ќе имавте повеќе пари, а со тоа и поголема куповна моќ, а таа разлика е опортунитетниот трошок.

Можеби ќе ве интересира

АМЕРИКА МОЖЕ ДА СЕ СООЧИ СО СТАГФЛАЦИЈА: директорот на JPMorgan Chase предупредува „економијата на САД се враќа на проблемите од 70-тите“

АМЕРИКА МОЖЕ ДА СЕ СООЧИ СО СТАГФЛАЦИЈА: директорот на JPMorgan Chase предупредува „економијата на САД се враќа на проблемите од 70-тите“

ВТОР МЕСЕЦ ПО РЕД ПАЃААТ - проесечната нето плата 39.276 денари, еве во кои сектори има најголемо намалување

ВТОР МЕСЕЦ ПО РЕД ПАЃААТ - проесечната нето плата 39.276 денари, еве во кои сектори има најголемо намалување

АКО ВЕЌЕ „ГЛАВАМ“ ВО БАНКА, БАРЕМ НЕКА БИДЕ ЗА ДА СИ КУПАМ СТАН - голем пораст на станбените кредити, еве колку должат граѓаните

АКО ВЕЌЕ „ГЛАВАМ“ ВО БАНКА, БАРЕМ НЕКА БИДЕ ЗА ДА СИ КУПАМ СТАН - голем пораст на станбените кредити, еве колку должат граѓаните

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо