29 Ноември, 2021
0.0280

СТРУШКА КОМПАНИЈА Е ДОБИТНИК НА ГОДИНАТА: Доби државен тендер вреден над 23 милиони евра

Објавено во: Економија 19 Октомври, 2021

Струшката компанија Илинден е добитникот на годината. 

Од државата доби тендер вреден над 23 милиони евра, најголем што некогаш го добила во земјава и покрај тоа што во јавните набавки низ годините веќе имала свои договори. Имено Јавното претпријатие за државни патишта објави дека склучила договор со Трговското друштво за градежништво производство, трговија и услуги Илинден АД Струга за Изградба на регионалниот пат Р2246 на делницата од Извор до Гарски мост. Вреден е 23,7 милиони евра, а е во траење од 48 месеци и е објавен на 14 октомври годинава откако бил склучен на 8 октомври.  

Анализа на договорите со оваа компанија покажуваат дека само два дена претходно Јавното претпријатие за одржување и заштита на магистралните и регионалните патишта – Скопје објавило дека склучило договор со Илинден АД вреден речиси шест милиони евра за набавка на работи – изведување на патиша од инвестиционо одржување во времетраење од две години. Инаку овој договор бил склучен во април годинава. Тоа е трет најголем тендер за оваа фирма од 2008 година наваму, додека изградбата на регионалниот пат од Извор до Гарски мост е апсолутно највердната набавка. Втор најголем тендер со струшки Илинден од 2008 година наваму е склучен лани во април. Вредна е 8,5 милиони евра и повторно ја склучило  Јавното претпријатие за одржување и заштита на магистралните и регионалните патишта – Скопје.

Инаку оваа фирма се провлекува низ државните тендери и претходно но најмногу во псоледните три години. Сепак претходно повеќе била ангажирана од општините Охрид и Струга.

Со Јавното претпријатие за државни патишта сега директорува Ејуп Рустеми, поранешниот директор на Македонски пошти.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ГИ ПОКРИЈАТ ТРОШОЦИТЕ: Се формира интервентен фонд

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ГИ ПОКРИЈАТ ТРОШОЦИТЕ: Се формира интервентен фонд

ЕБОР ТВИТНА ЗА ТЕЦ ОСЛОМЕЈ: Горди сме дека се гради првата соларна електрана во земјата

ЕБОР ТВИТНА ЗА ТЕЦ ОСЛОМЕЈ: Горди сме дека се гради првата соларна електрана во земјата

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ ВО ОСТАР ПАД: Омрикон мутацијата удар и на економијата

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ ВО ОСТАР ПАД: Омрикон мутацијата удар и на економијата

ГЛИГОР БИШЕВ: Организацијата и корпоративната култура се клучни за успех на компанијата

ГЛИГОР БИШЕВ: Организацијата и корпоративната култура се клучни за успех на компанијата

АЗЕСКИ ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ:Без политички консензус, државата нема економски развој

АЗЕСКИ ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ:Без политички консензус, државата нема економски развој

НОВИОТ СОЈ „ОМИКРОН“ ГИ ПОКОСИ БЕРЗИТЕ: Огромен пад на цената на нафтата

НОВИОТ СОЈ „ОМИКРОН“ ГИ ПОКОСИ БЕРЗИТЕ: Огромен пад на цената на нафтата