13 Јули, 2020
0.0205

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Објавено во: Економија 04 Јуни, 2020

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2020 година, активното население во земјава изнесувало 967.733 лица, од кои вработени се 811.106, а 156.627 лица се невработени.

Стапката на активност во овој период е 57.4, стапката на вработеност 48.1, додека стапката на невработеност изнесува 16.2 отсто.

Од неактивното население, вкупно 722 589 лица, 266 346 се мажи, додека двојно повеќе или 456 243 се жени. Еден квартал претходно, невработеноста била 16.6 отсто. 

Во третиот квартал лани, невработеноста изнесувала 17.1 отсто. 

Само за три месеци поради корона кризата во земјава останале без работа над 15 илјади граѓани од земјава. Ова го покажуваат најновите податоци што ги објави Агенцијата за вработување.

Можеби ќе ве интересира

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија