13 Јули, 2020
0.0320

Спасовски до банките: Очекувам да помогнат, ако не - има следен чекор, не може да работи кој како ќе му текне

Објавено во: Финансии 31 Март, 2020

За секоја од мерките што денеска ги презентираше премиерот Оливер Спасовски, ќе се донесат уредби со законска сила, каде детално ќе бидат опишани сите постапки за компаниите.

Околу одлуките на банките за пролонгирање на ратите, премиерот објасни дека банките ги одложуваат кредитите и тоа за граѓаните од три до шест месеци, а за фирмите од три месеци па до година и повеќе. 

Им порача на банките дека Влдата нема да ги остави да работат кој како сака, и очекува од нив да ги испочитуваат мерките, а ако не, има следен чекор.

„Ние сме во постојана комуникација со НБМ и банките, и сите тие треба да бидат дел од решенијата во овој момент. Тие сите носат одлуки на управни одбори за оваа мерка. Јас очекувам дека сите банки ќе го испочитуваат она што е договорено, ако не го испочитуваат, има следен чекор. Владата нема да остави секој да си работи како ќе му текне во оваа прилика, туку така како што е договорено и да помогне во кризата“, беше дециден Спасовски.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци