31 Мај, 2024
0.0277

СОФИЈА НЕ САКА ДА ГО РЕГИСТРИРА КЛУБОТ: Maкедонците бараат Судот на правдата да ѝ ги прекине на Бугарија сите исплати на финансии

Објавено во: Македонија 22 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Македонци од Благоевград ја тужат Европската Комисија во Судот за Правда во Луксембург.

Македонскиот клуб за етничка толеранција од Благоевград поднесе тужба против Европската Комисија до Судот за Правда во Луксембург за да ја принуди Бугарија да го регистрира клубот и со тоа да го заштити Европското право на асоцијација и здружување.

Тужбата е иницирана и организирана од НовАсном, а подршка дадоа Македонското движење за човекови права од Торонто, Светсткиот Македонски Конгрес – Канада, Симон Поповски, Иљо Јанев и многу други македонци од цел свет.

Во тужбата се  бара од Судот за Правда да и ги скрати на Бугарија сите финансии што доаѓаат од Кохезивниот Фонд во висина од 1.467 Милијарди Евра се додека не го регисгрира Македонскиот Клуб за Етничка Толеранција од Благоевград, чија регистрација беше одбиена само зошто е Македонска.

Во 2022, горенаведените организации поднесоа претставка против Бугарија во Европската Комисија занепочитувањето на Европското Право сметајќи дека Бугарија го крши членот 12 од Фундаменталните права на ЕУ кој е дел од Договорот на ЕУ. Европската Комисија се прогласи ненадлежна за овој случај сметајќи дека нема надлежност да врши мониторинг на малцинските права во ЕУ членките како Бугарија. 

Можеби ќе ве интересира

ДИМИТРИЕВСКИ: Во првиот момент, кога ќе сметаме дека нашиот збор не се почитува, нема да бидеме дел од Владата

ДИМИТРИЕВСКИ: Во првиот момент, кога ќе сметаме дека нашиот збор не се почитува, нема да бидеме дел од Владата

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Судиите не избраа нов претседател на Уставен суд

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Судиите не избраа нов претседател на Уставен суд

МЕЏИТИ: Тројца до четворица пратеници може да преминат од Европскиот фронт во новото парламентарно мнозинство

МЕЏИТИ: Тројца до четворица пратеници може да преминат од Европскиот фронт во новото парламентарно мнозинство

МАНДАТ ЗА СОСТАВУВАЊЕ НА ВЛАДА: Претседателката Силјановска-Давкова ќе го додели идната недела

МАНДАТ ЗА СОСТАВУВАЊЕ НА ВЛАДА: Претседателката Силјановска-Давкова ќе го додели идната недела

ДУИ: На ВМРО - ДПМНЕ треба да им биде јасно дека Владата не е играчка во нивни и ничии раце

ДУИ: На ВМРО - ДПМНЕ треба да им биде јасно дека Владата не е играчка во нивни и ничии раце

СЕДНИЦАТА ПРОДОЛЖУВА УТРЕ: Уставните судии не избраа нов претседател кој ќе ја замени Кацарска

СЕДНИЦАТА ПРОДОЛЖУВА УТРЕ: Уставните судии не избраа нов претседател кој ќе ја замени Кацарска

СЛАВЈАНКА ПЕТРОВСКА: Ќе се кандидирам за претседател на СДСМ

СЛАВЈАНКА ПЕТРОВСКА: Ќе се кандидирам за претседател на СДСМ

КРИВИЧНА ЗА ПРИЛЕПЧАНЕЦ: Со две лица грабнале човек, го однеле на мостот „Беласица“ и му одзеле пари

КРИВИЧНА ЗА ПРИЛЕПЧАНЕЦ: Со две лица грабнале човек, го однеле на мостот „Беласица“ и му одзеле пари

ПАРТИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА: Силјановска Давкова да го отповика Фрчкоски затоа што не ја консултирал за Резолуцијата за Сребреница

ПАРТИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА: Силјановска Давкова да го отповика Фрчкоски затоа што не ја консултирал за Резолуцијата за Сребреница