23 Јули, 2024
0.0312

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

Објавено во: Економија 20 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Словенечкиот БДП е шестпати поголем отколку во времето на независноста.

За претстојниот Ден на државноста, Заводот за статистика на Република Словенија подготви преглед на податоци за состојбата во однос на 1991 година во времето на независноста. Лани бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител беше скоро шестпати поголем отколку во 1991 година. 

На почетокот на 2023 година во Словенија живееле 2.116.972 жители, што е за 117.027 жители или 5,9 отсто повеќе отколку во времето на независноста. За тоа време учеството на населението под 15 години се намалило за повеќе од пет процентни поени, од 20,6 на 15 отсто. Уделот на лицата над 64 години е зголемен од 10,8 отсто на 21,4 отсто.

Во историјата на Словенија инфлацијата била највисока во времето на независноста. Словенија лани ја посетиле 6,2 милиони туристи. Во споредба со 1991 година имало четирипати повеќе туристи, а трипати повеќе ноќевања. Лани 28,4 отсто од сите ноќевања оствариле домашни туристи, а 71,6 отсто странски туристи. Најголем дел од нив биле од Германија, односно 16,4 отсто. Најмногу, 31,1 отсто од ноќевањата имало во планинските општини, потоа следат бањите (19,6 отсто) и крајбрежните општини (19,1 отсто).

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ

ИТАЛИЈАНСКИ ЛАНЕЦ СУПЕРМАРКЕТИ ВЛЕГУВА ВО МАКЕДОНИЈА: Ќе отвори неколку продавници

ИТАЛИЈАНСКИ ЛАНЕЦ СУПЕРМАРКЕТИ ВЛЕГУВА ВО МАКЕДОНИЈА: Ќе отвори неколку продавници