29 Февруари, 2024
0.0349

СИСТЕМОТ ПОТФРЛИЛ И НЕ ЈА ЗАШТИТИЛ ЖЕНАТА ОД КОЧАНИ: Платформата за родова еднаквост бара одговорност за фемицидот

Објавено во: Македонија 26 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

Oд Платформата за родова еднаквост реагираат дека се случи уште еден фемицид поради непостапување на институциите. Јавноста вчера ја потресе убиството кое се случи во Кочани, каде маж уби жена, мајка на три деца со 40 убоди од нож. Тој претходно бил во љубовна врска со жената, по што ја уценувал со компромитирачки фотографии и видеа. Барал пари, за да не ги објави материјалите. Жртвата од Кочани пред неколку месеци пријавила во полиција дека мажот ја уценува. 

„Згрозени од најновиот случај на фемицид, кога во Кочани жена беше избодена до смрт, иако претходно го пријавувала сторителот за уцена и барала заштита, се сомневаме дека институциите не постапиле според своите надлежности и бараме да се утврди одговорност. Не, не станува збор за немил или трагичен настан,  како што известија некои медиуми, туку станува збор за убиство, фемицид, којшто како таков треба да биде квалификуван и претставуван во јавноста. Затоа што ниту е трагичен случај, ниту е немил настан, туку е убиство на жена - фемицид и е најсериозниот вид на родово базирано насилство. Дали институциите постапиле? Очигледно дека жртвата не добила соодветна заштита и дека системот на заштита потфрлил, особено заради тоа што видовме дека повеќепати било пријавувано од страна на жртвата. Во каков однос биле осомничениот и жртвата во овој случај воопшто не е значајно затоа што станува збор за родово базирано насилство“, стои во реакцијата. 

Велат дека ова навистина отвора сомнеж за тоа дали соодветно и со должно внимание било постапувано од страна на институциите и дали пријавите што ги поднела жртвата биле третирани како пријави за родово базирано насилство и дали биле преземени сите соодветни мерки, како од полицијата, зато што жртвата пријавувала во полиција, така и од обвинителството, но и од центарот за социјални работи, како институции кои што треба да пружат заштита на жртвите на родово базирано насилство.

„Пред само еден месец се случи фемицид и во Куманово со две жртви кои исто така неколку пати пријавувале насилство, но и во тој случај институциите не реагирале со должно внимание, навремено и според своите надлежности. Сето ова покажува дека нивото на свесност и на знаење се’ уште е ниско и дека навистина има потреба од зголемување на капацитетите на институциите да постапуваат во овие случаи, затоа што  повторно се случува фемицид и веќе не смееме повторно во иднина да се соочуваме со овој проблем. И овој случај го потврдува сознанието дека сите напори за справување со овој проблем се недоволни ако не се придружени со соодветно институционално постапување. Ваквото постапување во случаи на родово базирано насилство само дополнително го зголемува и онака високиот степен на недоверба во надлежните институции. Сето ова значително влијае граѓаните да бидат демотивирани да го пријават насилството, што пак директно ја зголемува веројатноста насилството да кулминира со убиство. Секоја трагична смрт на жена само зашто е жена нѐ остава со горчливото сознание дека сите напори на граѓанскиот сектор за справување со овој проблем (подигнување на свеста, поддршка за жртвите на насилство и застапување за системски промени) се едноставно недоволни ако не се придружени со поширока институционална и општествена акција. Семејното и родово базираното насилство не е приватна работа. Очекуваме дека институциите соодветно ќе ја завршат својата работа во однос на понатамошното постапување по случајот и дека правилно ќе го квалификуваат делото како убиство при вршење родово базирано насилство. Она на што укажува овој и бројни други случаи е потребата институциите да започнат да работат и во рамки на својата превентивна улога за заштита од родово базирано насилство, со цел овие случаи да немаат вакви фатални завршници“, се наведува во реакцијата. 

Ги повикуваат и медиумите со должно внимание да известуваат за овој случај, особено ако ги имаме предвид коментарите што ги читаме по објавите на оваа вест, што е особено загрижувачки и покажува дека и јавноста има потреба од зголемување на знаењата во однос на родово базираното насилство и фемицидот. 

Можеби ќе ве интересира

ЗАПИРА РАСТОТ НА ПЛАТИТЕ: Над илјада функционери нема да добијат ново покачување

ЗАПИРА РАСТОТ НА ПЛАТИТЕ: Над илјада функционери нема да добијат ново покачување

ОБВИНЕТА БЕШЕ КАНЧЕСКА - МИЛЕВСКА: Застаре и случајот ,,Тендери”

ОБВИНЕТА БЕШЕ КАНЧЕСКА - МИЛЕВСКА: Застаре и случајот ,,Тендери”

КАРПОШАНИ СИ ГО САКААТ СТЕВЧО, КУМАНОВЦИ НАЈМНОГУ ЗА МАКСИМ - еве каде собираат најмногу потписи претседателските кандидати

КАРПОШАНИ СИ ГО САКААТ СТЕВЧО, КУМАНОВЦИ НАЈМНОГУ ЗА МАКСИМ - еве каде собираат најмногу потписи претседателските кандидати

ДАЛИ ПОЗНАТИОТ НЕВРОХИРУРГ ФИЛИПЧЕ Е МОЖЕН НОСИТЕЛ НА ЛИСТА ВО ИЗБОРНА ЕДИНИЦА 4? - чествување во Прилеп, се подготвува ли теренот за негово лансирање

ДАЛИ ПОЗНАТИОТ НЕВРОХИРУРГ ФИЛИПЧЕ Е МОЖЕН НОСИТЕЛ НА ЛИСТА ВО ИЗБОРНА ЕДИНИЦА 4? - чествување во Прилеп, се подготвува ли теренот за негово лансирање

Од март сите државни инспекторати се приклучуваат на Е-инспектор

Од март сите државни инспекторати се приклучуваат на Е-инспектор

ОПШТИНА СТРУМИЦА СО АКЦИЈА ЗА ЛЕО: Паркирај и донирај!

ОПШТИНА СТРУМИЦА СО АКЦИЈА ЗА ЛЕО: Паркирај и донирај!

КОГА ЌЕ ПОЧНЕ КАМПАЊАТА ЌЕ ВАЖАТ СТРОГИ ПРАВИЛА НА ИГРА: Нема употреба на државни ресурси за партиски цели

КОГА ЌЕ ПОЧНЕ КАМПАЊАТА ЌЕ ВАЖАТ СТРОГИ ПРАВИЛА НА ИГРА: Нема употреба на државни ресурси за партиски цели

НА ПРОФЕСОРКАТА ВАНКОВСКА И НЕДОСТИГААТ ПОМАЛКУ ОД 1.000 ПОТПИСИ: „Броиме ситно“, објави Апасиев

НА ПРОФЕСОРКАТА ВАНКОВСКА И НЕДОСТИГААТ ПОМАЛКУ ОД 1.000 ПОТПИСИ: „Броиме ситно“, објави Апасиев

ЌЕ МУ БИДАТ ЛИ ПОКРИЕНИ ТРОШОЦИТЕ НА ЛЕОНИД?: Демири вели комплетно се посветени на изнаоѓање решение

ЌЕ МУ БИДАТ ЛИ ПОКРИЕНИ ТРОШОЦИТЕ НА ЛЕОНИД?: Демири вели комплетно се посветени на изнаоѓање решение