22 Јуни, 2024
0.0263

СЕЗОНА НА АЛЕРГИИ: Ако антихистаминиците не помагаат - ова ви е единственото решение

Објавено во: Стил 30 Март, 2024

Добивај вести на Viber

Ако деновиве имате проблеми со синусите, голема е веројатноста тоа да не е резултат на инфекција, туку - на алергија.

Ова е и причината зошто ако интензивно кивате, очите ви солзат, грлото и носот ве чешаат... а виновникот е поленот од бреза, врба, тис или чемпрес. Агенцијата за заштита на животната средина забележува дека овие полени од дрвја се во прекугранични вредности. Од толерантни 30 полени на кубен метар воздух, брезата има дури 165, а таа е најсилниот алерген меѓу дрвјата.

Експертите посочуваат дека околу 35 отсто од европските граѓани имаат некаков вид на алергија.

Доктор Софија Варагиќ Ивановиќ, раководител на Одделот за алергологија и клиничка имунологија на Универзитетскиот клинички центар во Крагуевац, вели дека алергиското кивање ретко е изолирано, но обично се поврзува со алергиско воспаление на синусите, риносинузитис, симптоми на алергиска астма, т.е. граден кош, недостаток на воздух, гушење, бронхоспазам:

- Затоа е потребно навремено да се дијагностицира алергиското кивање, да се идентификува предизвикувачкиот агенс, односно типот на полен што го предизвикува и навремено да се започне со лекување, за да се избегне засилување на симптомите и ширење на алергиски реакции.

Докторката, како што пренесува новости.рс посочува дека првиот чекор по дијагностицирањето на алергиските реакции предизвикани од поленот е избегнување контакт со алергенот:

- Сепак, факт е дека тоа ретко е доволно за да се отстранат поплаките, па затоа е неопходна примена на фармакотерапија. Првата линија е примена на антихистаминици, еднаш дневно. Дозата може да се зголеми доколку тоа го бара клиничката слика, но само со одобрение од лекар. Освен таблети, на нашиот пазар може да се најдат и антихистаминици во вид на капки за очи и капки за нос. Покрај антихистаминиците, вклучени се и интраназални кортикостероиди, нужно со претходна примена на солени раствори за назален тоалет. Кај пациенти со симптоми на долниот респираторен тракт се додаваат и лекови од групата антилеукотриени.

Одреден број пациенти имаат проблеми и со пропишаната терапија.

- Доколку пациентот не се подобри по примената на фармакотерапијата, се советува алергенска имунотерапија - вели д-р Варагиќ Ивановиќ. 

- Се администрира како поткожни инјекции или се зема како капки или таблети. Оваа терапија влијае само на причината за алергиските реакции и има долгорочен ефект. Се спроведува само во специјализирани институции под надзор на лекар.


FOTO: Freepik

Можеби ќе ве интересира

БЕШЕ ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ, НО НИКОГАШ НЕ БЕШЕ НОМИНИРАН ЗА ОСКАР: Топ 10 улоги по кои Доналд Сатерленд ќе остане запаметен

БЕШЕ ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ, НО НИКОГАШ НЕ БЕШЕ НОМИНИРАН ЗА ОСКАР: Топ 10 улоги по кои Доналд Сатерленд ќе остане запаметен

Ресторанот кај што правевме свадба не постои, ама ние си тераме: Андријана Јаневска и Гино прославија 14 години во брак

Ресторанот кај што правевме свадба не постои, ама ние си тераме: Андријана Јаневска и Гино прославија 14 години во брак