22 Септември, 2021
0.0315

Седум компании станале „милијардери“ од тендери кај нас

Објавено во: Економија 14 Мај, 2020

Дури седум компании во Македонија заработиле повеќе од една милијарда денари од тендери за една година, според извештајот што го објави оваа недела Бирото за јавни набавки, кое очигледно му било потребно подолго време за да ги обработи податоците за 2018.

Повеќето од компаниите се реализатори на капиталните инвестиции во земјата, а овие приходи се поголем дел од нивните вкупни годишни заработки, па така на прво место е градежниот гигант „Гранит“ со 3.067.961.307 денари од договори за јавни набавки за една година, или околу 50 милиони евра. 

На второто место е „Рапид Билд“, компанијата која гради магистрални гасоводи низ земјата, атмосферски и фекални канализациони системи и патна инфраструктура со придружни објекти, е на второто место со 2,98 милијарди денари, односно за нијанса помала сума од таа што ја има „Гранит“ како приход.

На третата позиција е Градежен институт Македонија АД-Скопје, надзорникот на изградбата на автопатот Кичево - Охрид, како и на училишта и училишни сали. Освен надзор на изградба, компанијата работи и на реконструкции на брани, мостови и други објекти, а приходот од тендери бил 1,95 милијарди евра.

Во Топ-5 рангирањето влегуваат уште Слобода Бус Превоз, скопската компанија која меѓудругото е позната и по превезувањето на ученици до училиштата, со 1,84 милијарди денари и кипарската Sintez Green Energy, која набавува природен гас, со 1,67 милијарди денари.

Меѓу последните двајца „милијардери“ се уште и градежниот титан „Бетон“ со 1,6 милијарди, како и Искра АТГ од Скопје која за 1,377 милијарди набавува електрични агрегатори, релеи, кондензатори, осигурачи, електрични мерни инструменти и јавно осветлување.

Една година претходно само Пуцко Петрол заработил повеќе од една милијарда денари од тендери, а сега не е ниту во првите седум, односно се наоѓа на осмото место со 846 милиони денари.

А.К.


Можеби ќе ве интересира

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа

Бугарите не доаѓаат во Делчево, локалната економија е во криза

Бугарите не доаѓаат во Делчево, локалната економија е во криза

УЛТРА МОДЕРНИ СТАНОВИ ПО ЦЕНИ ОД 1.250 ДО 1.350 ЕВРА ПО КВАДРАТ: East Gate Living гради 10 згради кај Скопски саем

УЛТРА МОДЕРНИ СТАНОВИ ПО ЦЕНИ ОД 1.250 ДО 1.350 ЕВРА ПО КВАДРАТ: East Gate Living гради 10 згради кај Скопски саем