09 Август, 2022
0.0302

СЕ ПОСКАПО СТАНУВА ЗАДОЛЖУВАЊЕТО НА ДРЖАВАТА НА ДОМАШНИОТ ПАЗАР - издадени обврзници со камати од 3,7 и 3,5 отсто

Објавено во: Финансии 01 Јули, 2022

Добивај вести на Viber

Растат каматите по кои се задолжува државата на домашниот пазар преку државни обврзници.

Ако пред месец и половина беше издадена државна обврзница без девизна клаузула, со каматна стапка од 3,1 отсто, неодамна државата издала два вида обврзници, а за кои ќе плаќа камати од 3,7 отсто и 3,5 проценти.

Овие државни обврзници ќе котираат и на Македонската берза, и за нив неодамна известија од македонскиот пазар на капитал. Според информациите од Берзата, веќе од 22 овој месец на берзанскиот пазар ќе почнат да котираат овие две државни обврзници.

Првиот тип се државни обврзници без девизна клаузула, чија вредност изнесува 5,66 милиони евра, односно 348 милиони денари.

Всушност, државата издала 34.810 обврзници, на номинална вредност од по 10.000 денари за обврзница, и тоа на 16 јуни. Нивниот рок на отпата е 15 години, односно ќе достасаат во јуни 2037 година.
Каматната стапка по која се задолжила државата изнесува 3,7 отсто. Со овие обврзници треба да има континуирано тргување.

Вториот тип на државни обврзници кои се издадени се со девизна клаузула. Вкупната вредност на емисијата е 6,16 милиони евра, или 379 милиони денари, а каматната стапка изнесува 3,5 отсто. Бројот на издадени обврзници е 37.900, со номинална вредност на една обврзница од 10.000 денари. Рокот е 15 години, со датум на достасување во јуни 2.037 година. 

Пред месец и половина пак, државата издаде 15 годишна домашна обврзница, со каматна стапка од 3,1 отсто, издадена од Министерството за финнии. И таа веднаш почна да котира на Македонската берза. Обврзницата е без девизна клаузула, а вредноста на емисијата беше 15,83 милиони евра. Датумот на нејзиното достасување ќе биде мај 2037 година.

Државата кога се задолжува на домашниот пазар обично во тие државни хартии од вредност вложуваат домашните банки или институционлните инвеститори, на пример фондови. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НЕКА РАЗМИСЛАТ ДВА ПАТИ ПРЕД ДА ЈА НАПРАВАТ И ОВАА БЕЉА - професорот Трајковски предупредува дека даночењето на каматите може да ги повлече штедните влогови

НЕКА РАЗМИСЛАТ ДВА ПАТИ ПРЕД ДА ЈА НАПРАВАТ И ОВАА БЕЉА - професорот Трајковски предупредува дека даночењето на каматите може да ги повлече штедните влогови

Бесими ќе собира 54 милиони евра, ќе се оданочуваат реинвестираните добивки и каматите од штедните влогови

Бесими ќе собира 54 милиони евра, ќе се оданочуваат реинвестираните добивки и каматите од штедните влогови

КАМАТИТЕ НА ДРЖАВНИТЕ ОБВРЗНИЦИ СЕ ИЗЕДНАЧИЈА СО ОНИЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНИТЕ КРЕДИТИ - достигнаа 4,2 проценти, евтини пари веќе нема никаде

КАМАТИТЕ НА ДРЖАВНИТЕ ОБВРЗНИЦИ СЕ ИЗЕДНАЧИЈА СО ОНИЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНИТЕ КРЕДИТИ - достигнаа 4,2 проценти, евтини пари веќе нема никаде

ЌЕ СЕ УКИНАТ ДАНОЧНИТЕ ОСЛОБОДУВАЊА, ЌЕ СЕ РЕВИДИРААТ СТИМУЛАЦИИТЕ, ВО ИГРА И ПРОГРЕСИВЕН ДАНОК - Финансии почна консултации со бизнисот за повисоки даноци од идната година

ЌЕ СЕ УКИНАТ ДАНОЧНИТЕ ОСЛОБОДУВАЊА, ЌЕ СЕ РЕВИДИРААТ СТИМУЛАЦИИТЕ, ВО ИГРА И ПРОГРЕСИВЕН ДАНОК - Финансии почна консултации со бизнисот за повисоки даноци од идната година

ДРЖАВНАТА БАНКА ШТО ИМ ДАВА БЕСКАМАТНИ И ЕВТИНИ КРЕДИТИ НА ФИРМИТЕ СО ДВОЈНО ЗГОЛЕМЕНА ДОБИВКА - во првата половина од годинава 732 илјади евра

ДРЖАВНАТА БАНКА ШТО ИМ ДАВА БЕСКАМАТНИ И ЕВТИНИ КРЕДИТИ НА ФИРМИТЕ СО ДВОЈНО ЗГОЛЕМЕНА ДОБИВКА - во првата половина од годинава 732 илјади евра

ДОАЃА ЦЕЛОСНА РЕЦЕСИЈА, поранешен вработен во ФЕД тврди дека ќе трае цела година

ДОАЃА ЦЕЛОСНА РЕЦЕСИЈА, поранешен вработен во ФЕД тврди дека ќе трае цела година

УЈП: Корисниците на МојДДВ може да се вратат на напредниот скенер за скенирање на фискални сметки

УЈП: Корисниците на МојДДВ може да се вратат на напредниот скенер за скенирање на фискални сметки

КАМАТИТЕ НА КРЕДИТИТЕ СЕ УШТЕ ПАЃААТ, банките не брзаат по сигналите од Народната банка, еве кои се причините

КАМАТИТЕ НА КРЕДИТИТЕ СЕ УШТЕ ПАЃААТ, банките не брзаат по сигналите од Народната банка, еве кои се причините

Банката на Англија ги зголемува каматните стапки, најмногу од 1995 година, брза да ја зауза инфлацијата

Банката на Англија ги зголемува каматните стапки, најмногу од 1995 година, брза да ја зауза инфлацијата