27 Септември, 2020
0.0285

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Објавено во: Економија 06 Декември, 2019

Сојузниот завод за истражување на населението, покажува дека засега 4 милиони Германци живеат во странство. 

Годишно се иселуваат 180.000, додека во истиот период се враќаат назад 130.000 и затоа тие немаат голем „одлив на мозоци“. 

Но, нивното селење во странство е привремено и трае неколку години. 

Последните 10 години најпопуларна земја за Германците е Швајцарија. 

Во оваа земја се иселиле 200.000 Германци, во САД заминале 127.000, а во Австрија се иселиле 108.000. Во Обединетото Кралство заминале 82.000 германски граѓани. 

Германските емигранти заминуваат во странство поради подобра работа и повисоки плати. 

Најчесто се иселуваат младите Германци на возраст од 20 до 40 години, високо квалификувани кадри, доктори на науки. 

Само 18 отсто се селат затоа што не се задоволни од квалитетот на живот во својата земја. 

Можеби ќе ве интересира

Третина од антикризниот пакет е од буџетот: Македонија ќе позајмува пари

Третина од антикризниот пакет е од буџетот: Македонија ќе позајмува пари

Државата ќе дава и до 21.776 денари по вработен во фирмите: Помош за октомври, ноември и декември

Државата ќе дава и до 21.776 денари по вработен во фирмите: Помош за октомври, ноември и декември

Усвоено: 6.000 денари на картички добиваат пензионери, невработени, студенти - вкупно 280.000 луѓе

Усвоено: 6.000 денари на картички добиваат пензионери, невработени, студенти - вкупно 280.000 луѓе

ВО ЖИВО: Заев ќе ги презентира новите антикризни мерки

ВО ЖИВО: Заев ќе ги презентира новите антикризни мерки

Бесими за етничките вработувања: И во Гугл главниот извршен директор е од Индија

Бесими за етничките вработувања: И во Гугл главниот извршен директор е од Индија

Заев со математика: Евтината тарифа ја поевтини струјата за 300, со последното поскапување се зголеми за 100 денари, заштедата е 200

Заев со математика: Евтината тарифа ја поевтини струјата за 300, со последното поскапување се зголеми за 100 денари, заштедата е 200

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки