07 Март, 2021
0.0217

СЕ БЛИЖИ KAТОЛИЧКИ БОЖИК И НОВА ГОДИНА: Сточарите не знаат по која цена ќе ги продадат јагнињата

Објавено во: Македонија, Агробизнис 23 Ноември, 2020

Се ближи католичкиот Божиќ и Нова година, а сточарите во Македонија се во голема неизвесност дали и по која цена ќе ги продадат јагнињата.

Дополнително, и пандемијата на коронавирусот може да ја усложни работата. Македонското јагне најмногу се бара во Италија и Хрватска. Доколку не се пласира во странство, мaкедонското јагне се очекува да заврши на домашниот пазар.

„Уште не знаеме ништо како ќе биде оваа година. Сточарството е пред колапс. Ние имаме трошоци за храна, мораме да платиме овчари, и сега е важно да ја поминеме зимата. Јагнињата се продаваат за католички Божиќ и Нова година, но исто така важен е и Велигден. Македонското јагне оди на пазарите во Италија, Грција, Хрватска“, вели Скендер Аме, од Здружението на сточари Даши од Дебар.

Митко Јанков од Агроцентар Велес вели дека вообичаено субвенциите доцнат, и тоа создава проблем за сточарите. Додава дека последните неколку години беа лоши за оваа гранка. Вели дека уште не знаат по која цена ќе се продаваат јагнињата, но доколку биде по 140 денари за килограм како што слушнале, тоа за нив е неприфатливо.

„Ако биде таа цена, тоа нема да биде добро ниту за едните ниту за другите. Нашето јагне се бара во Италија каде се смета за деликатес. Грција има доволно јагниња, но го зема македонското јагне и најверојатно го препродава. Имаше некои мали количини, се спомна дека се извезени во Јордан, но сепак треба да се бараат и нови пазари. И сега на пазарите во Македонија се продаваат овци, но нема кој да ги купи, затоа што сточарството е пред колапс, се работи „од нив за нив“, и никој не сака да си стави „здрава нога во трн“, рече Јанков.

Тој вели дека одгледувачите на овци се револтирани, затоа што имаат високи трошоци, а цените на јагнето не се на задоволително ниво.

Ако ги погледнеме статистичките податоци од Државниот завод за статистика, во 2019 во однос на 2018 година бројот на овци во земјава е намален.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

САМО ЕДНА ТРЕТИНА САКААТ ВАКЦИНА - зошто старите лица над 70 години не поитаа да се пријават за имунизација

САМО ЕДНА ТРЕТИНА САКААТ ВАКЦИНА - зошто старите лица над 70 години не поитаа да се пријават за имунизација

(ФОТО) СПУТНИК В ГО РЕСЕТИРА „ПОДЗАБОРАВЕНОТО“ ПРИЈАТЕЛСТВО - руската вакцина стигна меѓу првите

(ФОТО) СПУТНИК В ГО РЕСЕТИРА „ПОДЗАБОРАВЕНОТО“ ПРИЈАТЕЛСТВО - руската вакцина стигна меѓу првите

КОВИД БИЛАНС: Десетмина ја изгубија битката со вирусот, има и 47 годишен пациент, 333 заразени

КОВИД БИЛАНС: Десетмина ја изгубија битката со вирусот, има и 47 годишен пациент, 333 заразени

ДАЛИ ЌЕ БИДАТ ДВАЈЦА, ИЛИ АКО ДАДЕ ГОСПОД И ПОВЕЌЕ ПРАТЕНИЦИ - премиерот Зааев вели дека ќе расте парламентарното мнозинство

ДАЛИ ЌЕ БИДАТ ДВАЈЦА, ИЛИ АКО ДАДЕ ГОСПОД И ПОВЕЌЕ ПРАТЕНИЦИ - премиерот Зааев вели дека ќе расте парламентарното мнозинство

ИМ ВЕЛАМ НА ЛУЃЕТО СЛОБОДНО ЗБОРУВАЈТЕ НА ТЕЛЕФОН - Заев охрабрува: Кој друг би слушал и би одел затвор 12 години

ИМ ВЕЛАМ НА ЛУЃЕТО СЛОБОДНО ЗБОРУВАЈТЕ НА ТЕЛЕФОН - Заев охрабрува: Кој друг би слушал и би одел затвор 12 години

Филипче: Според моите информации, состојбата на Мицкоски е стабилна

Филипче: Според моите информации, состојбата на Мицкоски е стабилна

ФИЛИПЧЕ И РУСКИОТ АМБАСАДОР ГИ ПРЕЧЕКАА РУСКИТЕ ВАКЦИНИ - спутник В е нова надеж, се разговара и за другите количини

ФИЛИПЧЕ И РУСКИОТ АМБАСАДОР ГИ ПРЕЧЕКАА РУСКИТЕ ВАКЦИНИ - спутник В е нова надеж, се разговара и за другите количини

НЕМА ДА ОСТАВИМЕ НЕЗГРИЖЕН НИТУ ЕДЕН ВОЈНИК СО НАПОЛНЕТИ 45 ГОДИНИ - Од Одбрана ги отфрлаат обвинувањата

НЕМА ДА ОСТАВИМЕ НЕЗГРИЖЕН НИТУ ЕДЕН ВОЈНИК СО НАПОЛНЕТИ 45 ГОДИНИ - Од Одбрана ги отфрлаат обвинувањата

ИНИЦИЈАТИВЕН ОДБОР: На Мицкоски му посакуваме брзо закрепнување и здрав и прав да даде отчет на конгресот

ИНИЦИЈАТИВЕН ОДБОР: На Мицкоски му посакуваме брзо закрепнување и здрав и прав да даде отчет на конгресот