17 Јули, 2024
0.0269

Русија стана втор најголем извозник во Индија

Објавено во: Економија 10 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Во првиот квартал од 2023 година Русија извезла стока во вредност од 15,5 милијарди долари во Индија и со тоа станал втор најголем снабдувач на таа земја, покажуваат податоците на Министерството за трговија и индустрија на јужноазиската земја.

Според статистиката на одделот, извозот од Русија во Индија од јануари до март годинава е зголемен за 4,7 пати во споредба со истиот период минатата година. Извозот достигна вредност од 15,5 милијарди долари, што е највисок квартален показател во историјата.

Главниот снабдувач на стоки за Индија останува Кина. Сепак, извозот во првиот квартал од оваа година е намален за 15,4 отсто - на 22,6 милијарди долари. На трето место меѓу главните извозници во Индија се Обединетите Арапски Емирати (12,7 милијарди долари), а на четврто се Соединетите Американски Држави, чиј увоз во Индија е намален за 8,8 отсто на годишно ниво.

На петто место е Саудиска Арабија, која исто така го намали увозот за 10,9 отсто во однос на минатата година, пренесува Спутник. Од друга страна, извозот од Индија во Русија е зголемен за 33 отсто и достигна вредност од 946,6 милиони долари, додека трговскиот промет меѓу двете земји е зголемен за 4,1 пати – на 16,45 милијарди долари.


Можеби ќе ве интересира

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот

Средба на министерката Божиновска со Бјорн Габриел, Европска Инвестициска Банка

Средба на министерката Божиновска со Бјорн Габриел, Европска Инвестициска Банка

ДОЛЖНИЧКА ИЗМАМА: Несуден бугарски инвеститор не му платил на МЕПСО повеќе од 30 милиони евра

ДОЛЖНИЧКА ИЗМАМА: Несуден бугарски инвеститор не му платил на МЕПСО повеќе од 30 милиони евра

КОЈ ЌЕ ИЗВАДИ ОД СВОЕТО КОНТО НАД СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - по моделот „се или ништо“ се нудат близу 10 отсто од акциите на „Македонијатурист“

КОЈ ЌЕ ИЗВАДИ ОД СВОЕТО КОНТО НАД СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - по моделот „се или ништо“ се нудат близу 10 отсто од акциите на „Македонијатурист“

„Стопанска банка Скопје“ ќе дава двојно повеќе пари за независните членови на Надзорен одбор, колкава е наградата?

„Стопанска банка Скопје“ ќе дава двојно повеќе пари за независните членови на Надзорен одбор, колкава е наградата?

КИНА НАПРЕДУВА ВО ИНДУСТРИЈАТА ЗА ХУМАНОИДНИ РОБОТИ: нов поттик за економијата

КИНА НАПРЕДУВА ВО ИНДУСТРИЈАТА ЗА ХУМАНОИДНИ РОБОТИ: нов поттик за економијата

„НАПРАВИЛЕ БУЏЕТ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ КАКО ДА ЗНАЕЛЕ ДЕКА НЕМА ДА БИДАТ ПОВЕЌЕ ВЛАДА“: Мицкоски загрижен, вели состојбата со Буџетот е алармантна

„НАПРАВИЛЕ БУЏЕТ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ КАКО ДА ЗНАЕЛЕ ДЕКА НЕМА ДА БИДАТ ПОВЕЌЕ ВЛАДА“: Мицкоски загрижен, вели состојбата со Буџетот е алармантна

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА „ПЛАЧЕ“ ЗА ГРАДЕЖНИЦИ: Недостигот од работна сила е голем

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА „ПЛАЧЕ“ ЗА ГРАДЕЖНИЦИ: Недостигот од работна сила е голем

„Најголемо отстапување меѓу утврдениот износ на расходи и одобрените средства има кај Владата“: ревизорите со забелешки за буџетот

„Најголемо отстапување меѓу утврдениот износ на расходи и одобрените средства има кај Владата“: ревизорите со забелешки за буџетот