07 Декември, 2019
0.0180

Регулаторна распиша јавен повик за да ја замени Топлификација?

Објавено во: Економија 04 Октомври, 2012

Регулаторната комисија за енергетика објави јавен повик преку кој ќе бара компанија која ќе биде нов регулиран производител на топлинска енергија во Скопје.  Рокот за приијавување ќе трае десет дена до 13 октомври,  а лиценцата ќе биде доделена на 35 години.
Право да се пријават имаат компании кои поседуваат или имаат право на користење на капацитети што се наменети за производство на топлинска енергија, не помали од две третини од вкупната инсталирана моќност на приклучените потрошувачи.
Тендерската документација може да се подигне во архивата на Регулаторната комисија за енергетика.
Досега, на пазарот со топлинска енергија функционираат производителите „Топлификација“  и „ЕЛЕМ Енергетика“, но нивните лиценци престанаа со важност лани, кога беше донесен новиот закон за енергетика, кој предвидуваше доделување на нови лиценци.
Неофицијално, некои медиуми објавија дека целта на јавниот повик е да се избере нова компанија која ќе ја замени „Топлификација“ во бизнисот, но според упатените, тоа ќе биде тешко изводливо со оглед на пропишаните критериуми.

Можеби ќе ве интересира

Ангеловска: Граѓаните можат да добијат и до 20.830 евра субвенција преку „Купи куќа, купи стан“

Ангеловска: Граѓаните можат да добијат и до 20.830 евра субвенција преку „Купи куќа, купи стан“

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Важни измени кај данокот за личен доход

Важни измени кај данокот за личен доход

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот